Când se termină copilăria?

Ascultam zilele acestea radioul. Peste tot, crainicii se plângeau de temperaturi scăzute. Mut frecvența pe Itsy Bitsy FM. Crainicul întreabă pe Itsy:

Ce zici despre vremea de afară?”

Itsy răspunde, cu o voce de copil:

Ah, nu îmi prea place! Aș vrea să fie și mai frig, să stea zăpada cât mai mult!”

Știi când se termină copilăria? 

Poate ai răspunde că atunci când se termină școala, sau când pleacă părinții de lângă tine, sau când îți iei primul job. Sau s-a terminat atunci când au dispărut pozele cu zimți. Poate găsești răspunsul convențional cu „atunci când împlinești 18 ani”.

Dar nu: copilăria se termină atunci când o termini tu. Când omori copilul din tine. E atunci când ți se pare că un joc, o poveste sau un vis sunt aiureli… Stai, s-a găsit un cuvânt mai bun pentru ele: sunt „copilării”. Pentru că mereu este ceva mai important de făcut. Și este, pentru că de cele mai multe ori, luăm viața prea în serios. Ne îmbrăcăm în negru și ne numărăm caloriile de la cină. Avem cea mai lungă listă de prieteni dar stăm mai singuri ca niciodată.

Oprește-te. Râzi de viață! Râzi de tine! Începe iarăși să crezi. Măcar luna aceasta, amintește-ți de cum era când erai copil. Scrie-i o scrisoare lui Moș Crăciun, umple ghetuțele cuiva de Moș Nicolae, trimite o felicitare adevărată (din aceea scrisă cu stiloul!). Joacă pac-pac, mănâncă lapte de pasăre și uită-te la desene animate!

Luna aceasta, nu te mai plânge de frig: așteaptă zăpada și bucură-te de ea. Copilul din tine îți va mulțumi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *