Platoul Ciumerna

Sunt acele locuri în care ai fost, ai văzut, ai bifat destinația și e suficient. Dar sunt celelalte…. cele în care te-ai întoarce oricând. Pentru mine Platoul Ciumerna e un fel de „happy place”  unde vin cu gândul deseori. Iar când ajung și cu talpa, atunci e o adevărată zi despre care trebuie spus.

Drumul până la Iezerul Ighelului e cunoscut: din Șard o iei spre Ighiu, apoi spre Ighel și tot la deal, pe drumul prăfuit care să tot aibă vreo 8 kilometri. E recomandată o mașină de teren, dar erau și viteji cu autoturisme mici, așadar se poate cu ambiție (și fără prea multă milă pentru mașină).

Mașina se lasă la lac, iar de acolo începe perpedesul. Sunt două variante care urcă pe platou: una e cea marcată cu cruce galbenă și albastră, ce pornește de la coada lacului, iar cealaltă pleacă de la intersecția aflată pe la jumătatea lacului. Noi am ales varianta din urmă la dus, iar la întors am venit pe traseul clasic. Tot circuitul are aproximativ 13 kilometri și vreo 300 m diferență de nivel. E așadar lejer, și poate fi făcut și într-o zi în care, din motive pe care nu le vom menționa în această postare, este greu să te trezești devreme. Ca timp ar fi vreo 3 ore de mers efectiv. Noi însă ne-am luat răgaz pentru pauze (foarte) lungi și (foarte) dese. Ceea ce recomand oricui, pentru că e o zonă minunată pentru leneveală cu priveliște.

Platoul este foarte frumos. Relieful carstic îți scoate în față doline și crovuri, iar cu puțin talent poți găsi și niște peșteri foarte puțin umblate. ciumerna (6) ciumerna (8)

Dar cel mai atractiv punct de pe acest platou este cu siguranță zona abrupturilor. Deși punctul apare pe unele hărți, e puțin mai complicat de nimerit. Ca să ajungi acolo trebuie să te abați de la traseul de cruce galbenă și să o iei pe bandă roșie. După ce treci de o căsuță cu marcaj pe ea (cea din poza de mai jos), faci dreapta, la deal. Lași în stânga stâna și urci preț de vreo 10 minute. Aici ți se deschide o panoramă cum rar îți este dat să vezi. Iar cine merge pentru prima oară nu are cum să nu se mire că atât de aproape de Alba Iulia este o asemenea minunăție. Când am fost aici prima oară, în 2003, am spus că e cel mai frumos loc din județ! După 15 ani, încă nu mi-am schimbat părerea!

ciumerna (10) ciumerna (12)ciumerna (5)

Traseul de coborâre era parcă desprins din Avatar. O pădure plină plină de flori, în care verdele a explodat, iar mirosul primăverii ne-a îmbătat cu totul.

ciumerna (3)

În caz că cineva se îndoia de acest lucru, vă asigurăm că sezonul de plimbăreală este oficial deschis. Așadar, cum ar spune Miha, NU STA ÎN CASĂ! Promitem că vom reveni și cu alte idei de trasee ușoare și frumoase!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *