1 Decembrie în Maramureș

Îmi umblă în continuare în minte „cuvintele ilea grăite dă Ioana noastă când ajunserăm acasă la ea”.  E tot ce mi-a rămas de la cele câteva zile petrecute în Maramureș: accentul ăsta și o pită de casă care încă îmi umple sufrageria cu miros de proaspăt scos din cuptor.

O vacanță în Maramureș este o excursie într-o altă lume.  O lume unde sâmbăta e zi de piață, iar duminica e zi de biserică. O lume cu oameni gospodari care frământă pita cu mânecile suflecate și își adună din timp lemne pentru iarnă. Acele lemne cu care își încălzesc pereții din lemn și lut și între care somnul ți-e greu și aerul miroase a copilărie. Iar că am scris de lemn, nu știu dacă este un loc în lumea aceasta unde lemnul să fie așa mândru lucrat ca și aici.

În Maramureș te înfrupți cu „coleșe caldă cu lapte de oaie”, cu „piroște cu ghebe” și cu „supă de picioci”.  Când intri în casă la om străin, nu te mira dacă nu te lasă să pleci până nu i-ai gustat horinca. Noi am încercat în zadar să îl refuzăm pe Badea Bârsan, meșterul în lemn, însă n-am putut ieși din atelierul dânsului fără două guri sănătoase din apriga băutură.

Aici, în Maramureș, femeile poartă sumnă până mai sus de genunchi și ciorapi albaștri. Capul îl au acoperit cu batic „din păr” căruia nimeni nu îi știe compoziția, însă am aflat că e mai prețios ca cel mai scump cașmir.

România pe care am căutat-o de 1 Decembrie a fost una arhaică. Aceea unde lucrurile se întâmplă lent, după voia lui Dumnezeu, și unde zăpada aduce bucurie pentru că „așa-i rostu iarna, să ningă!”. 

Maramureșul e de poveste. Am mai scris asta și mă repet cu bucurie. Ne vom întoarce. Poate curând… chiar foarte curând!

maramures de poveste iulia din alba iulia (37) maramures de poveste iulia din alba iulia (19) maramures de poveste iulia din alba iulia (20) maramures de poveste iulia din alba iulia (23) maramures de poveste iulia din alba iulia (24)maramures de poveste iulia din alba iulia (28) maramures de poveste iulia din alba iulia (30)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *