Festivalul Roman Apulum

Parcă nu am fi în România” spun eu.

Da, îmi amintește de un festival din Luxemburg”, îmi răspunde Alina, partenera mea de călătorii americane și europene.

Schimbam aceste vorbe plimbându-ne prin cetate, în timpul Festivalului Roman Apulum. Așa cum spuneam într-o altă postare, acest eveniment îmi este cel mai drag, dintre toate cele care se organizează în Alba Iulia. Iar ediția de anul acesta mi-a confirmat credința. Am încercat mai jos o argumentare obiectivă a succesului acestui festival și, desigur, câteva aspecte pe care le-aș îmbunătăți, pentru că ar fi groaznic de plictisitor dacă totul ar merge perfect.

1. Planificarea

Când lucrezi cu turiștii în Alba Iulia ai o mare problemă pentru că afli prea târziu programul evenimentelor. E greu să faci o strategie de revenue management când în luna aprilie încă nu știi la ce să te aștepți pe vară. Festivalul Roman Apulum a fost singurul care și-a anunțat perioada încă de anul trecut. Înainte de a avea un afiș oficial, un program sau detalii despre participanții din afara țării.

alba iulia festivalul roman apulum (1)

2. Varietatea

La festival nu aveai cum să te plictisești. De la lupte violente cu gladiatori, la grația spectacolului de balet de pe scările Sălii Unirii. Chiar și vremea a contribuit la acest mozaic, într-o zi admirând evenimentele pe soare, iar noaptea adăpostindu-ne sub pelerine pentru că nu puteam rata spectacolul de gladiatori sub ploaia torențială. Inițial am plănuit să petrecem doar o zi la festival, însă când am citit câte sunt de făcut, am rămas în tribune de la început la sfârșit.  alba iulia festivalul roman apulum (2)

3. Logistica

Festivalul a avut scene mai încăpătoare decât în anii trecuți, sonorizare foarte bună. Aici voi scrie mai puțin, pentru că nu e domeniul meu de expertiză, însă m-am bucurat să văd o îmbunătățire față de anii trecuți.

alba iulia festivalul roman apulum (1)

4. Promovare

Festivalul există și e vocal pe Social Media, are afișe, are un site propriu, a avut chiar și live-uri înainte de eveniment și în timpul evenimentului. A apărut pe posturile locale și naționale, iar fotografii au creat niște albume care au devenit virale (preferatele mele sunt ale Aniei Ciolacu, de la care am și împrumutat câteva pentru această postare). Desigur, aici s-ar putea îmbunătăți mult, cu un blog al festivalului, un video oficial de prezentare, niște advertoriale în reviste și niște articole scrise de bloggeri de turism. Dar cu toate acestea, Festivalul Roman Apulum are cea mai bună promovare dintre toate evenimentele orașului nostru (mai puțin 1 Decembrie, desigur, dar acolo e altă poveste).

alba iulia festivalul roman apulum (3)

5. Comunitatea

Festivalul Roman Apulum are ceva ce puține evenimente au: o comunitate de fani. Alba Iulia nu are echipă de fotbal, însă are legiune romană, gladiatori, daci și nimfe. Întocmai cum „Unirea Alba Iulia” umplea stadionul acum mulți ani, astăzi, acești actori au suficienți admiratori pentru a umple tribunele și a-și aduce prietenii din întreaga țară la spectacol. Cred că de la meciurile de baseball din State nu am auzit ovații la adresa unei persoane din teren. Publicul albaiulian cunoaște gladiatorii, are preferații lui, iar unii copii din Alba ar da oricând un costum de Spiderman pe cel de soldat roman.

alba iulia festivalul roman apulum (4)

6. Partea culturală

Ce îmi place mult la reprezentațiile Gărzii Romane este că pe lângă circ, reușesc să și educe publicul. Desigur, ajută mult faptul că vorbitorii sunt doctori în istorie! Dar la Alba Iulia, acest festival a reușit să transforme istoria în ceva cool. Iar ceva cool atrage tineri și bătrâni deopotrivă.

alba iulia festivalul roman apulum (5)

Ce aș îmbunătăți:

1. O temă

Da, știu, este vorba despre daci și romani. Dar pentru a aduce ceva nou în fiecare an, aș găsi o temă, care să-i motiveze pe turiștii care au fost odată să mai revină, iar pe cei care nu au fost să fie (și) mai curioși. Desigur, tema ar fi legată de festival, dar un subtitlu de genul „Capturarea lui Decebal” care să integreze toate evenimentele și să culmineze cu reenactmentul de la final ar face chiar mai dinamică toată povestea.

2. Oamenii din spatele festivalului

Un așa eveniment are cu siguranță o mulțime de voluntari care îl susțin. Mi-ar plăcea să văd niște postări cu prezentarea fiecăruia: „Rareș lucrează cu noi de … ani, iar la festival va bate toba ca un soldat dac.” Ar umaniza festivalul: ar fi un eveniment cu și despre oameni. În plus, ar face publicul să înțeleagă de câtă muncă e nevoie, iar aprecierea pentru organizatori ar crește cu siguranță.

3. Un ROI mai bun

Festivalul e frumos. Atât de frumos încât consider că s-ar putea câștiga mai mulți bani din el. Da, e defect profesional să mă gândesc și la ce rămâne când se trage linie. Anul acest au fost într-adevăr mai multe tarabe cu mâncare, dar aș găsi și alte surse de venit. Poate un atelier privat de auto-apărare cu gladiatori, un tur „backstage” al festivalului, locuri VIP vândute sau un spectacol de teatru cu intrare contra-cost. Iar dacă se dorește neapărat păstrarea evenimentului cu titlu gratuit, aș face și mai multe suveniruri legate de eveniment: genți, tricouri, steaguri. Iar beneficiile de mai sus le-aș oferi ca „bonus” unor bloggeri sau unor fani ai evenimentului care distribuie postările sau motivează pe alții să vină la festival.

4. Un logo

Cred că festivalul a devenit suficient de mare încât să primească propriul lui logo. Ar oferi personalitate evenimentului. A scrie că e „Cel mai mare festival din Dacia Romană” nu e neapărat o direcție bună pentru un brand de festival. Vezi Electric Castle. 

Dar ce mă lungesc atâta cu scrisul? A început ultima parte din festival și mă grăbesc să ajung.

Ne vedem la ediția a VI-a!

2 thoughts on “Festivalul Roman Apulum

  1. Ca si pasionat de istoria noastra din timpul razboiului daco-roman, sunt foarte interesat de asemenea festival, atat de pasionat incat mi-am confectionat eu cu mijloace proprii un costum de centurion, , asta bineinteles doar pentru fotografie . Am participat la festival si anul acesta (2017) ca si anul trecut am avut parte de ploaie, insa, nu a contat atata timp cat in fata mea s-au derulat scene de acum 2000 de ani! evident ca programul festivalului are ceva lipsuri care cred ca la viitoarele editii se vor rezolva. o sa revin cu niste propuneri deoarece am o pregatire de regie film , aspect de care are nevoie acest festival . in rest… am trait din nou momente de acum 2000 de ani, lucru care m-a incantat foarte tare !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *