Palatul Principilor

M-a fascinat mereu Palatul Principilor. Înainte de toate pentru că are acel abur de poveste care te face să îți imaginezi prinți și prințese plimbându-se în haine lucrate cu fir de brocart aurit și dantele scumpe. Toate basmele își găsesc locul într-un palat. Și cu toții dorim să trăim într-un basm.

Palatul Principilor din Alba Iulia a fost mereu ceva care exista mai mult în imaginația țesută decât în realitatea cunoscută. Asta până astăzi, când am răspuns unei frumoase invitații: „Vino cu noi să deschidem porțile palatului!”. Cum să stai deoparte la o așa ispită?!

N-am putut să particip la toate prezentările din prima parte, dar m-am rupt din programul cotidian pentru a ajunge la turul ghidat al palatului. Și ah, ce tur! Știați că acest edificiu are aproximativ 200 de camere! 200!!! Adică de două ori și jumătate mai multe decât hotelul la care lucrez! Iar fiecare dintre aceste camere spune o poveste. De la romani, la secolul XX, toată istoria urbei noastre stă ascunsă între acele ziduri. Și se descoperă treptat, strat cu strat, dând cimentul la o parte și readucând la viață coloane romane, arcade gotice sau picturi baroce. Care mai de care mai deosebite și cu o poveste care se cere cercetată.

De fapt cred că mai mult decât palatul în sine, m-a impresionat pasiunea și ambiția de a recupera memoria palatului. O echipă de specialiști au lucrat aproximativ doi ani cu bisturiul, dar și cu picamerul pentru a face o estimare corectă a ceea ce înseamnă restaurarea acestui palat. Și mi-a mai plăcut ceva la acest tur: dorința sinceră de a educa publicul în ceea ce privește istoria nescrisă a orașului. Adică atunci când găsesc o „piatră veche”, să nu o scrijelească imediat cu cheia să vadă ce se ascunde sub stratul de pământ, pentru că riscă să distrugă niște izvoare istorice unice.

Momentan, turul palatului nu este deschis pentru publicul larg. Însă proiectele care au fost depuse pentru a-l transforma într-un centru cultural mă fac să visez cu ochii deschiși. Aștept cu drag momentul în care Alba Iulia va fiși o „Mecca a culturii”, iar acesta este cu siguranță un pas important.

Știu, este puțin cât am scris aici… iar pozele de mai jos sunt doar o mică mică fărâmă din ce este acolo. Dar, în ciuda mâinilor și picioarelor înghețate, a fost unul dintre cele mai frumoase tururi pe care le-am făcut în ultimul timp. Parol!

palatul-prinicpilor
Nu vă lăsați înșelați de stadiul actual… proiectul de restaurare este gândit foarte bine și ține cont de toate „păturile” istoriei
palat
Comori ascunse sum straturi de tencuială
exterior-palat
Înghețați și fascinați
palat-2
Rezumat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *