În Alpi cu bicicleta

Am mers în Alpi cu shiurile și cu bocancii în picioare. Iar vara aceasta a venit rândul unei vacanțe pe bicicletă.
  
Totul a pornit de la ideea lui Florin care, la petrecerea de Crăciun a bicherilor, a lansat invitația: “Haideți să facem o excursie cu toții în Austria!”. Mi-ar fi fost greu să cred atunci că dintr-o propunere în jurul unei căni de vin fiert vom ajuge la un cantonament de peste 20 de oameni, în Alpii austrieci.
 
Dar iată-ne aici, la Saalbach Hinterglemm, cazați la Pensiunea Gabi. Înainte să vă povestesc despre partea sportivă, vă spun despre cea turistică. Reflex profesional! Oamenii ăștia sunt experți în a transforma o stațiune de schi într-una de bicicletă. Pensiunea la care stăm, un fel de hotel mai mic, are garaj special pentru biciclete, pe care îl accesezi cu cardul de cameră. Micul dejun e gândit pentru sportivi, cu mix de semințe, fructe deshidratate și cele mai bune brânzeturi. Tot ei îți pun la dispoziție compresor, furtun cu apă și tot kitul pentru a-ți regla bicicleta. De la cuierele pentru cască la suporții de bicicletă: totul e gândit să facă viața ușoară bicicliștilor. Iar aceștia vin, și stațiunea e plină aproape ca în vârf de sezon de schi!
  
Și-au făcut și asociație, iar dacă ești cazat la unul dintre membri ai inclus în cazare și Jocker Card. Ăsta e cardul care îți asigură accesul gratuit pe telecabine, autobuze, la muzee și piscine, dar și discount la multe alte servicii din stațiune.
  
Cu Jocker Cardul în buzunar ne îndreptăm spre prima urcare. Toate telecabinele sunt adaptate pentru a urca bicicletele. Câte două pe cabină. Sub noi, pârtiile se lucrează de zor. Parcă ei ar găzdui în 2020 olimpiada de iarnă!
  
Ajungem în vârf, la aproape 1800 m. Rămânem muți în fața peisajului. Poze peste poze acum, cât încă nu suntem obosiți sau juliți. Iar apoi totul se schimbă. Începe coborârea. Am ales cea mai ușoară pistă, dar tot e peste puterile noastre. Sau măcar ale mele. Merg ba pe bicicletă, ba pe lângă ea. Abia seara am aflat că am ales cea mai ușoară pistă dintre cele de downhill. Mi se pare că traseul sfidează orice lege a fizicii. Dar tocmai de aceste legi trebuie să te legi: intră în curbă cu viteză să te ajute la centrifuga, lasă-ți centrul de greutate pe spate să ai echilibru, nu te uita niciodată la roată ci la direcția de mers samd. Tutorialul suna bine. Dar la practică stau foarte prost. Mi-e atât de frică încât nu pot să controlez ghidonul. “Lasă mâinile flexate!” strigă după mine Cosmin, dar eu sunt mai încordată ca la o probă de exerciții izometrice. Primul moment când m-am văzut cu bicicleta în aer a fost de nedescris. Și de nerepetat în viitorul apropiat.
  
O oră mai târziu, câteva căzături și un bidon de apă pierdut, am terminat și eu primul traseu adevărat de downhill. Concluzia e clară: acest sport nu e pentru mine!
  
Desigur, au urmat și alte coborâri similare, dar și trasee frumoase, pe plat, chiar pe urcare, mult mai apropiate de sufletul meu. A urmat și un pump track pe care am învățat cum se abordează traseele mai dificile. Am făcut și trekking, dar nu orice traseu, ci The 7 Summits of Saalbach. Nu au lipsit nici parcurile de aventură și piscina.
  
Ar fi multe de scris, dar mai bine mergeți acolo și le trăiți. Eu mă gândesc serios să repet experiența! 
IMG_20190728_100940
Cât de costă o astfel de vacanță?
Cazarea: eu am plătit 50 Eur/ noapte pentru o cameră single. Include mic dejun și jocker card
Mâncare: la un restaurant lași între 15 și 25 de Euro/ masă. Desigur, poți și mai mult și mai puțin. Cele mai faine mese au fost însă grătarele din curtea pensiunii, iar cea mai apreciată masă pastele pe care le-a gătit Martin (mulțumiri nemărginite!)
Băutură: Berea e între 4 și 5 Euro, un pahar de vin tot pe acolo, iar cu apa ieși ieftin, căci izvoare se găsesc la tot pasul.
Transport: Am mers 3 în mașină (ceaaaa mai confortabilă mașină!!!), iar cu taxe și tot, costul a fost cam de 100 Euro/ persoană.
Alte cheltuieli: Aici nu prea știu ce să scriu, pentru că n-am avut timp de alte cheltuieli. Pe munte, în afară de o cafea, o bere și ceva de mâncare, nu prea ai pe ce să cheltui banii.

One thought on “În Alpi cu bicicleta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *