Despre venerarea concediului

Anul se împarte în două perioade: cea în care se numără zilele până la Crăciun, și cea în care se numără zilele până la vacanță. Dacă prima e o chestie de marketing și tradiții, a doua ține de moda secolului XXI.

Da, e acea perioadă din an, în care fiecare conversație tip „small talk” începe cu „Ai fost în concediu?” sau „Când mergi în concediu?”. Acesta este „punctul 0” al existenței estivale. Desigur, numărătoarea poate începe chiar din aprilie sau mai. La fel cum așteptarea weekendului începe de la cafeaua de luni dimineața. Iar după acest „punct 0”, vin câteva zile de vis. Desigur, nu sunt mereu de vis! Cine a fost în concediu și nu a avut niciodată situații nasoale, minte. Dar nu postezi despre acelea, pentru că prietenii nu te vor mai invidia. Iar apoi te întorci acasă. Aici vine lunga perioadă a nostalgiei după concediu. Dar luuungă! Pentru că altceva nu ai: la urma urmei mai sunt câteva luni până începe numărătoarea pentru Crăciun!

Îți sună cunoscut?

Nu știu alții cum sunt, dar eu simt o tristețe auzind despre venerarea excesivă a concediului. De ce te-ai speti la muncă 200 de zile pe an, pentru a simți că trăiești în alte 10 zile?! Nu-s eu specialistă în investiții, dar ROI- ul  (adică return on investment) nu e cel mai favorabil.

Și ce ai putea să faci ca să trăiești în prezent? Să ne concentrăm mai întâi pe verbul acesta: să TRĂIEȘTI! Ăsta ar fi primul pas. E sinonim cu „Carpe Diem”, sau „YOLO” sau „mindfulness” sau, cum m-a învățat curând un prieten: „Trăiește fiecare zi ca și cum te-ai însura mâine!”. Bucură-te de momentele și locurile din jur. Vânează apusurile! Apreciază lucrurile simple! E nevoie de antrenament, desigur. Iar uneori încercările vor fi eșuate. Dar mai întâi e nevoie să ai curajul să ieși din rutină. Sau, din contră, să îți faci rutina care nu te va mai face să plângi după concediu. O vacanță nu e mereu despre a călători: poate fi și despre a sta tu cu tine.

Iar pentru a vă da curaj, vă spun povestea pozei de mai jos: a fost făcută într-o zi de luni, imediat după ce am ieșit de la muncă. Buget aproape zero, amintiri de neprețuit! Aroganța de început de săptămână o numim noi.

corturi

Și las și asta mai jos. Am găsit-o de curând într-o carte.

#numazic

citat curaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *