Am privit și eu, împreună cu câteva alte milioane de suflete, imaginile cu Notre Dame în flăcări. Trist și șocant în același timp. Dar am urmărit apoi discuțiile din jurul donațiilor pentru reconstrucția ei. Aproape la fel de tristă și șocată.
Pe scurt povestea e cam așa: Notre Dame arde, iar în ziua următoare se strâng donații de peste 750 milioane euro pentru reconstrucția ei (știrea aici). Iar apoi începe hatereala! S-au umplut rețelele de socializare de oameni scandalizați că de ce pentru o catedrală se adună bani, iar pentru atâtea alte probleme din lumea asta nu se găsesc fonduri. Probleme mult mai grave, indiscutabil.
Răspunsul la această întrebare mi se pare o veritabilă lecție de marketing social în 5 pași. De ce marketing? Pentru că toți cei care au donat, au cumpărat o părticică din Notre Dame. Iată mai jos de ce această biserică s-a „vândut” mai bine decât alte calamități:
1. O cauză trebuie să spună o poveste
Este una dintre cele mai importante reguli în marketing: povestea vinde. Cu cât cititorul poate rezona mai bine cu ea, cu atât este mai de succes. Iar despre Notre Dame s-au scris atâtea povești: „Cocoșatul de la Notre Dame”, „Colierul reginei”, „Mizerabilii” și, preferata mea, „Cei 3 muschetari”. Și câte și mai câte…
Notre Dame nu e o „poveste” inventată peste noapte: ea este una adevărată, care durează de sute de ani și în care am trăit cu toții, atunci când citeam romanele lui Dumas sau Hugo. Notre Dame ne duce cu gândul la anii copilăriei. A murit Notre Dame, a murit o parte din copilăria noastră! Cum să nu-ți dorești să faci orice pentru a o readuce la viață?!
2. Oamenii cumpără noul
Într-un magazin de haine, colecțiile noi sunt cele mai căutate. Pe scena publică, schimbările sunt cele mai observate. De ce credeți că războiul din Siria nu mai este pe prima pagină?! Pentru că nu se mai varsă sânge?! Nu, pentru că nu se mai întâmplă nimic nou. De ani de zile, sunt aceleași orori. La fel se întâmplă și cu oceanele pline de gunoaie, cu pădurile defrișate sau cu satele din România unde nu sunt condiții de trai decente.
În schimb, la o catedrală din Paris izbucnește un incendiu. Nu sunt victime, dar e ceva nemaivăzut! Este acel „wow” despre care toată lumea vorbește, cauza pe care toți vor să o „cumpere”. Și o cumpără: o cumpără cu donații de mii sau milioane de euro!
3. Cele mai bune campanii promovează emoții
Cu cât o emoție legată de un produs este mai intensă, cu atât interesul pentru el este mai mare. Iar asta nu se referă doar la emoții pozitive. V-ați întrebat vreodată de ce filmele horror sunt cu atât mai căutate cu cât te țin mai mult cu sufletul la gură? Nu e stupid să intrăm într-o sală de cinema doar pentru a ieși de acolo cu coșmaruri?! Ba să mai și plătim pentru asta!
Incendiul de la Notre Dame a creat emoții fără precedent. Ați văzut momentul când turnul bisericii a căzut cuprins de flăcări? Nu trebuie să fii arhitect, preot sau cetățean francez ca să simți că ți se face pielea de găină. Eu am frisoane pe șira spinării și când povestesc despre asta. Simbolistica acestei clădiri, imaginile clare și faptul că ele erau transmise live, reacțiile celor care priveau de la fața locului, șocul unui incident de neimaginat… toate au contribuit la a crea o emoție atât de intensă!
4. Presa e a patra putere în stat
Luați orice știre și prezentați-o la intensitatea la care s-a prezentat subiectul Notre Dame. Adăugați elementele emoționale de la punctul 3. Plusați cu date concrete legate de vechimea catedralei sau de valoarea artefactelor din ea. Ce obțineți? Cel mai căutat produs al momentului!
5. Doar cumpărătorul decide unde își cheltuie bugetul
Du-te în târg, duminica dimineața. Te simți cel mai puternic. Toată lumea trage de tine să-i cumperi produsul. Poate te emoționează bătrâna care vinde ridichi, sau te oprești lângă cușca de iepurași. Poate cumperi un obiect vechi doar pentru că-ți amintește de copilărie, sau ceva nou pentru că e la un preț imbatabil. Te poate atrage reclama care și-o face vânzătorul de haine, sau modul în care și-a aranjat marfa vecinul lui. Oricare ar fi motivul, cert este că tu ești cel care decide cu ce pleci acasă. Pentru că noi cumpărăm ce vrem, nu ce avem nevoie!
Cea mai importantă lecție de marketing este așadar aceasta: cumpărătorul este cel care decide în ce investește. Nu-i poți băga mâna în buzunar și de multe ori nu-i poți judeca alegerile. Ce poți însă să faci este să înțelegi de ce a făcut asta. Sau să încerci să înțelegi, pentru că este imposibil să diseci toți factorii conștienți și subconștienți care contribuie la decizia de cumpărare. Așadar analizezi și bagi la cap, iar când va fi cazul vei încerca să îți vinzi cât mai bine cauza ta.