Pădurea vrăjită și castelul din poveste

Pe 2 februarie, când ursul a ieșit din vizuină și s-a speriat de umbra lui, am știut cu siguranță că primăvara își face loc. Iar odată cu ea, vine și pofta de călătorii.

Fără o destinație prea clară, cele 3 verișoare s-au urcat în mașina roșie și au pornit la drum. Cele mai bune planuri ies atunci când nu sunt planuri.

Am ajuns la Reci, în județul Covasna. Pe partea dreaptă a drumului, o pădure de mesteceni ne-a făcut să oprim brusc. Cred că nu este copac mai frumos decât mesteacănul, iar aici sunt grupați într-o rezervație bine amenajată. Erau încă urme de zăpadă, dar traseul e ușor de parcurs și dacă nu ai echipament de trekking. Sunt mai multe trasee, pe care le puteți consulta aici. Noi am ales punctul galben, pentru că eram limitate de timp. Se începe cu o plimbare prin pădurea de pini, apoi se iese într-o poieniță care te aduce în pădurea de mesteceni. Tot peisajul pare vrăjit, iar din traseul de o oră am ajuns să petrecem mai bine de două ceasuri pe aici. Și asta în timp ce făceam legământ că ne vom mai întoarce să străbatem și alte trasee cu bicicleta.

Apoi ne-am oprit la lacul din apropiere. Era perfect înghețat și ne-am plimbat până aproape de pescarii care dădeau la copcă. Până atunci nu mai văzusem pe viu pescari la copcă.

Iar cum după atâta plimbare oricine ar ședea la o masă bună, ne-am îndreptat spre Castelul Mikes. Proprietatea se află în localitatea Zăbala, lângă Covasna. Zabola Estate este numele ei oficial, iar site-ul este acesta. Proprietatea datează din secolul XV, iar de atunci a fost dat mai departe din generație în generație. Ne întâmpină o poartă masivă cu grilajul închis, dar avem noroc să ne intersectăm cu un angajat care ne deschide. Aflăm astfel că dacă vii la castel, e aproape musai să ai o rezerevare înainte (Telefon: 0735 231 432).

Locul pare rupt din poveste. Un lac înghețat, un leagăn legat de un copac bătrân, un fost grajd reamenajat. Drumul care urcă la clădirea folosită ca restaurant este străjuit de felinare din fier forjat, iar din loc în loc este câte o băncuță albă. Nu e de mirare că unii îl numesc cel mai romantic loc din România.

Înăuntru, totul este ireproșabil. Fiecare cameră are câte un șemineu, iar fiecare masă câte un sfeșnic cu lumânări albe. Poți alege să stai pe fotoliile din jurul focului, sau pe scaunele din lemn masiv ale unei mese pregătite conform ceremonialului de castel. Un radio vechi, oglinzi cu patina timpului, cărămidă aparentă și un cufăr plin cu cărți. Recunosc o lampă de petrol exact ca cea pe care o avea buna. Arhitectura veche se combină cu elemente moderne și în acel amestec de obiecte și texturi, fiecare lucru pare la locul lui.

Mâncarea e bună dar, desigur, cu prețuri „de castel”. Servirea fără cusur.

Ne întoarcem acasă pe noapte convinse fiind că, deși la munte era vreme bună, n-am fi dat ziua de azi pe una pe pârtie. Mai jos câteva poze făcute de Teo:

Copilul din mlaștină
Între pădurea de pin și cea de mesteceni, este un ținut mlăștinos. 
Teo și-a găsit locul preferat
Teo și-a găsit locul preferat
Alina contemplează soarele
Alina contemplează soarele
Surorile în pădurea de pin
Verișoare în pădurea de pin

reci zabola castel padurea de mesteceni (6)

reci zabola castel padurea de mesteceni (8)
reci zabola castel padurea de mesteceni (9)

Teo face niște poze foarte bune cu telefonul ei, ca aceasta de aici
Teo face niște poze foarte bune cu telefonul ei, ca aceasta de aici
Pescarii la copcă
Pescarii la copcă
Un colț din castel
Un colț din castel
Clădirea restaurantului
Clădirea restaurantului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *