Astăzi mă sună un client. Am coordonat evenimentul lui în iunie și de atunci nu ne-am mai auzit. Vă spun ce mi-a zis:
„Doamna Iulia, știu că se apropie Sărbătorile, dar v-am sunat mai repede să nu credeți că vă sun doar așa, că ăsta-i obiceiul. Voiam doar să vă spun că încă ne amintim de hotelul vostru și de oamenii de acolo. Cred că sunteți o echipă pe cinste și vă doresc să o țineți tot așa!”.
Câteva minute mai târziu, trec prin restaurant. Un alt client se răstește la un ospătar. Investighez problema: clientul nu avea dreptate în ceea ce spunea, iar colegul nostru stătea calm, deși ar fi fost el cel îndreptățit să aibe acea atitudine (încă mă mir uneori cum reușesc asta!).
Peste tot, ne învață cum să ne purtăm cu clienții. Ceea ce e bine, customer service-ul e foarte important, mai ales în turism! Mai mult, asta ne interesează și pe noi. Uitați-vă la graficul de mai jos: vrem să învățăm cum să ne purtăm cu clienții, dar nu și cum să ne purtăm cu furnizorii.
Dar uităm că și noi suntem la rândul nostru clienți. La muncă, în timpul liber, acasă. Suntem clienți ai produselor, ai serviciilor, ai sentimentelor.
Să presupunem că peste câteva zile cei doi clienți de mai sus ar veni să se cazeze la hotel. Ghiciți cine ar primi upgrade-ul din partea casei? Sau cui i s-ar zâmbi și i s-ar spune cu cel mai cald și sincer ton: „Ce ne bucurăm să vă revedem!”. Oare cine ar primi aperitivul gratuit când ar servi cina și cui i s-ar desena o inimioară în spuma cafelei de la micul dejun?!
Gândește-te la cele scrise mai sus următoarea oară când intri într-un restaurant/ bancă/ hotel/ supermarket/ etc. Dacă nu o faci pentru angajatul care te primește, măcar fă-o pentru tine!
Iar pentru aceia dintre noi care avem mustrări de conștiință că nu putem mulțumi fiecare client, las mai jos citatul acesta: