Despre cât de ușor e să fii erou

Îmi amintesc de prima oară când am donat sânge. Nu e cea mai eroică poveste. Eram în facultate și era rețeta studentului din provincie pentru a obține zi liberă și câteva bonuri de masă. Au urmat câteva experiențe similare. Până într-o zi, când am cunoscut-o pe ea, fata care a supraviețuit datorită donatorilor. Am aflat atunci că acea expresie „Donează sânge, salvează o viață” este adevărată. De fapt nu este întru totul adevărată… poți salva până la 3 vieți în urma unei donări de sânge. Te trece un fior înghețat pe șira spinării când cineva îți spune că era la un pas de moarte pentru că spitalul în care era internată nu avea rezerve de sânge. Da, oamenii mor pentru că eu, tu și alții din jurul nostru suntem prea comozi/ speriați/ ….. (adaugă-ți propriul motiv) pentru a dona sânge. 

Se vorbește mult zilele acestea despre ipocrizie. Despre acel tam-tam făcut în jurul lucrurilor superficiale, când adevăratele probleme stau ascunse sub preș. Când am cunoscut-o pe acea fată m-am simțit eu cea mai ipocrită persoană. Făceam campanii de ecologizare, strângeam fonduri pentru oameni nevoiași, eram implicată în vreo 4 ONG-uri. Totuși, nu făceam singurul lucru care salvează vieți: nu donam sânge cu regularitate.

După ce am cunoscut-o pe ea, donez ori de câte ori sănătatea îmi permite. Și sunt mândră că am în jur prieteni cu aceleași obiceiuri. Ei sunt adevărații eroi! Zilele acestea ne mobilizăm să donăm cu toții pentru tatăl celei mai puternice prietene ale mele. Donăm pentru Tatar Stefan, internat la Institutul Clinic Fundeni, Sectia Transplant Medular, care are nevoie de trombocite. Mai multe detalii aici.

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba se află în curtea spitalului, în clădirea Direcției de Sănătate Publică Alba, și este deschis de luni până vineri între orele 8.00-11.30. Nu mai căutăm scuze, nu? Ne vedem acolo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *