Georgia, ziua 1: turiste în Kutaisi

Stau în pat, învelită într-un prosop pufos și o aud pe Ioana cum cântă “La vie en rose” la duș. Nu știu cum asociază pe Edith Piaf cu o fostă țară sovietică, dar să încep să spun povestea. Vor fi 8 zile în care presimt că voi avea multe de spus.
De când Wizz Air a deschis zboruri și pe Georgia, destinația a început să ne tragă cu ochiul. Am dat 200 de lei pe bilet, luat cu gândul că oricum nu pierdem mare lucru dacă ne răzgândim.
Dar iată-ne la poarta de îmbarcare a zborului spre Kutaisi, aceleași două: fata cu părul roșu și fata cu părul galben. Încă ne distrează întâmplarea de la security check, când două doamne din fața noastră aveau în bagaj… doi pui! Iar Ioana… un cui. Imaginați-vă o excursie care începe cu următorul dialog:
Ofițerul: „Doamnă, aveți un cui?”
Ioana: „Nu, nu am niciun pui!”
Ofițerul: „Dar sigur nu e un cui?”
Ioana: „Dar ce să fac eu cu un pui?!”
#nocomment
Avionul survolează Marea Neagră, iar noi am adormit înainte încă de decolare. Am zburat cu mai bine de o oră întârziere, ceea ce ne-a dat emoții că vom rata autobuzul. După experiența taxiului din Sri Lanka am decis să ne rezervăm din timp transferul de la aeroport. Am cumpărat bilete de la Georgian Bus (4,5 Gel, adică vreo 6 lei). Tot din aeroport am scos bani de la bancomat și ne-am luat cartelă cu număr local. Lonely Planet recomandă rețeaua Magticon. 25 Gel e o cartelă cu tot ce e nevoie pentru o săptămână.
Șoferul de minibus ne duce într-o cursă nebună, cu depășiri riscante. Stăm pe bancheta din față și deja avem adrenalina la maxim. Pe rând, fiecare pasager e dus la hotelul lui. Minibusul oprește și de fiecare dată când e o cazare mai dărăpănată (și cam toate sunt), ne rugăm să nu fie distinația noastră. E ca atunci când aducea profesorul lucrările, vedeai una plină de corecturi roșii și sperai să nu fie a ta. Pensiunea noastră însă arată bine. Am plătit pe ea puțin peste medie dar avem așternuturi curate și aer condiționat.
Plecăm să explorăm orașul. Stăm aproape de centrul vechi. Teatrul, parcul, piețele sunt frumoase, dar cum te îndepărtezi de zona turistică, străduțele încep să fie întunecate și umbli cu frica în sân. Luăm telecabina până în Parcul Gabashvili. Costă doar 1 Gel drumul, iar pentru 2 Gel ne dăm și pe roata luminată. Cina o servim la o terasă cu specific local. Încercăm un fel de plăcintă cu multe feluri de brânză. Cred că mă voi înțelege bine cu meniurile din țara asta! Totul se bazează pe brânză!
IMG_8380

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *