Mi-aș dori să lucrez la stat

Da, chiar așa. Mi-aș dori să lucrez la stat. Și nu pentru cele 2 zile libere de la acest sfârșit de săptămână, zile care știm cu toții că „se recuperează”. Nici pentru salariile ce eclipsează grosolan media remunerațiilor din privat. Nici măcar pentru acele tichete de vacanță care depășesc valoarea escapadelor mele din Ungaria și Polonia la un loc. Mi-ar fi utile toate aceste beneficii, dar motivația mea ar fi alta.

Să faci PR pentru o instituție publică din România după întâmplările recente ar fi cea mai mare provocare pe care un om de marketing și-ar putea-o imagina. E ușor să faci marketing pentru ciocolată, pentru șampoane sau pentru hoteluri. Dar imaginează-ți că trebuie să promovezi CFR-ul sau Poșta Română ca furnizori de servicii atractive. Parcă la instituțiile de învățământ ai avea ceva „material”, dar și acolo ești inhibat de un sistem plin de carii.

Dacă vrei să iei însă cu adevărat taurul de coarne, alege o instituție care a investit intens în a-și terfeli imaginea.  Imaginează-ți că ai fi tu cel responsabil să reabilitezi imaginea Jandarmeriei, a Poliției Române sau, de ce nu, a Bisericii Ortodoxe. Se spune că „there is no thing like bad publicity”. Iată că în ultimele zile s-a contrazis intens această sintagmă. Instituția care trebuie să asigure liniștea creează panica. Cea care păzește legea este prima care o încalcă. Reprezentanta valorilor morale este cea înconjurată de cele mai multe scandaluri… imorale. Cred că marketingul public era aproape inexistent în România... acum însă există, dar există împotriva instituțiilor de stat. Mai mult, dacă cineva chiar ar pune preț pe asta, și-ar da seama că este cea mai acută criză de imagine prin care aceste organizații au trecut.

În speranța că aceste instituții vor ajunge vreodată conduse de oameni cu coloană vertebrală, îmi las referințele aici. Ar fi cu siguranță o provocare mai mari decât escaladarea oricărui optmiar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *