TIFF-ul și comunismul

Am ajuns la TIFF ca un copil care ajunge în alimentară cu bani puțini și nu știe dacă să-și cumpere napolitane, înghețată sau pufarini. Pentru că, desigur, caremele se cumpără din ce rămâne! Dar eu în loc de bani puțini aveam timp limitat, iar în locul rafturilor cu ispite era un program pe cât de ademenitor, pe atât de stufos.

Despre TIFF s-a scris mult, la fel și despre filmele care au rulat acolo. Voi povesti însă despre o expoziție pe care am ales-o, recunosc, și cu o doză bună de subiectivism: Partidul te vrea tuns. 

partidul te vrea tuns forum apulum (3)

De la intrare, ești primit cu două steaguri roșii. Din acelea de un vermilion decolorat, care au adunat între cute praful podului unde au fost depozitate. Pe ele e scris cu vopsea albă invitația la a sărbători ziua de 23 august. Amuzant la prima vedere, cu gust amar odată ce scena e rememorată. Aceeași schimbare a impresiei o ai și în interior. Televizorul „cu purici” pe care tronează peștele de sticlă te face să zâmbești, cu gândul la copilărie. Dar mai faci câțiva pași și descoperi adevărata poveste a comunismului. Ce a însemnat educația în acea vreme, colectivizarea forțată, securitatea, mișcările politice și arhitectura sovietică. Sunt poze de la vizita lui Ceaușescu în Alba Iulia, inclusiv cea care surprinde statuia lui Carol al VI-lea acoperită de tabloul dictatorului. Am auzit că s-ar fi luat această măsură atunci când el a venit în oraș, pentru ca nimeni să nu fie mai înalt decât Ceaușescu, iar acum am văzut că povestea nu e doar un mit.

Dar ce mă mișcă cel mai mult este un culoar al memoriei. Pe coridorul rece și umed din beciul de la H33, lumina e dată de ferestrele micuțe cu grilaje de fier. Mucegaiul și pânzele de paianjen s-au dezvoltat într-o simbioză perfectă. Atmosfera îmi amintește de vizita la Auschwitz, o amintire care încă îmi lasă un nod în gât. La fiecare metru, este o declarație a celor închiși în lagăr… sau în „centre de reeducare”. Nu e cu mult diferit de mărturiile evreilor din Cracovia. Doar că cei a căror cuvinte sunt reproduse acolo au fost români… iar totul s-a întâmplat în țara noastră, în timpul unui regim la care (prea) mulți încă îi duc dorul. 

partidul te vrea tuns forum apulum (4)

Expoziția s-a încheiat joi. Dar dacă nu ați ajuns la Cluj, vă anunț că ce a organizat Forum Apulum acolo este doar preludiul evenimentului care va începe luni, în Alba Iulia. Despre Partidul te vrea tuns am mai scris câteva cuvinte și în 2017, iar ediția de anul acesta, „Trăiască propaganda”, se anunță cel puțin la fel de interesantă.

Las programul evenimentului mai jos, în caz că vreți să ne dăm întâlnire în fața Muzeului Unirii:

program traiasca propaganda

foto: Forum Apulum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *