Am ajuns la Business Days Sibiu ca participant și ca speaker în același timp. Iar pentru calitatea de pe urmă, îi mulțumesc Oanei, care m-a recomandat. Se întâmpla pe 2 mai, la Ibis Sibiu.
Ca la orice conferință din domeniu, ai părți interesante și mai puțin interesante. Sunt speakeri care îți depășesc așteptările, iar alții pe care îi dai jos de pe piedestal de cum îi cunoști cu adevărat. Dar un lucru e sigur: pleci cu multe idei noi, la fel cum pleci cu idei vechi despre care îți amintești că ar fi cazul să le pui în practică.
Mai jos am spicuit câteva concluzii ale acestei conferințe:
- Conținutul video este cea mai importanță tendință în marketing. Asta, desigur, o știam. Sau o ghiceam. Ce a fost nou e „rețeta magică” a unui video care are șanse să devină viral: 20% plauzibil, 30% neașteptat, 40% funny/stupid, 10% instructiv… totul în 30-40 secunde
- Transformarea digitală înseamnă transformarea culturii umane, a paradigmenlor în care noi trăim. Dincolo de AI, VR, IOT, transformarea digită înseamnă un șoc cultural (vezi „răscoala” împotriva Uber). Iar cine dorește schimbare trebuie să o aducă la nivelul organizației, dar și prin lobby la autorități, pentru a se asigura că legislația permite aceste schimbări.
- Cu privire la scandalul Cambridge Analytica, las mai jos un slide care ne arată că nu e nimic nou legat de asta. E doar altfel popularizat.
- Atunci când faci o campanie, dincolo de costuri și interacțiuni, este bine să pui în balanță și componenta eticii sau a moralității. Iar această afirmație a argumentat-o minunat Mircea Munteanu, de la rabarbura.ro
- O companie mică poate deveni astăzi internațională doar printr-o campanie care să fie viralizată la nivel internațional (ex: campania Dollar Shave Club, Roman Originals și a lor rochie de culoare incertă, ALS și Ice Bucker Challnege etc). Altfel spus… să fii un unicorn pe piață!
- Am aflat despre Școala Finlandeză Sibiu, o inițiativă admirabilă a unei echipe pedagogice care dorește să schimbe modul în care se face învățământul la noi. Inclusiv proiectul “Adoptă un profesor”, prin care companiile pot susține un profesor să aibă acces la cele mai noi traininguri din domeniu. Iar “cireașa de pe tort” este Finnish Teaching Training Center, un fel de „școală a profesorilor”
- Niciodată un Smart City nu se face cu dumb people. Iar aici vă las pe fiecare să dezvoltați. Tot la acest capitol, Dacian Palladi de la Oradea a susținut mai degrabă un stand up comedy decât o prezentare, dar a expus conceptul de Smart City așa cum nimeni nu a făcut-o până acum.
- Până în 2020, clienții își vor gestiona 85% din conversațiile cu furnizorii prin chatbot. Și invers. Această formă de AI are o conversie de 3 ori mai mare decât emailurile. Așteptăm cu interes viitoarele rapoarte cu privire la rata șomajului.
- Principala problemă în marketingul digital este că nu se urmărește conversia in raport cu obiectivele. Asta dacă exista asa ceva.
- Atunci când investești în marketing digital, trebuie să pui în balanță timpul de a învăța tu aceste skilluri, și banii pe care i-ai da unei agenții. Abia apoi te decizi dacă un serviciu este scump sau nu.
Ultima prezentare la care am asistat (și una dintre cele mai bune din conferință) a fost cea a Elenei Badea. Cumva, a concluzionat esența marketingului digital:
“Canalele de promovare se numesc “canale” pentru că asta fac dacă nu sunt folosite eficient: aruncă banii pe canal.”
Așadat nu aruncați banii de promovare la canal, învățați marketing. Sau măcar întrebați pe cineva care are ceva habar. 🙂
foto: https://www.businessdays.ro/