Drumeție prin păduri de eucalipt și plantații de ceai

Ioana și-a dorit mereu să dormim într-un pat cu baldachin. Acesta a fost argumentul principal pentru care am ales 7th Hill Guesthouse. Doar că eu m-am trezit întreaga noapte încercând să scap de plasa aceea de țânțari. Pentru că da, Ioana, sper că acum când citești aceste rânduri să admiți în sfârșit că pentru 18 $/ noapte am primit plasă de țânțari și NU baldachin.
Micul dejun se servește pe o terasă cu priveliște la munte. Ne place atmosfera, dar deja ne-am săturat de roti și linte. Mâncăm însă fără comentarii pentru că ne așteaptă o zi plină.
Primul obiectiv e Ella Rock. Lăsăm rucsacii la pensiune și pornim pe o cărare care coboară în apropiere. Ajungem la calea ferată și, conform instrucțiunilor gazdei, mergem pe șine până la “Budha Tree”. La fel cum noi avem troițe, ei au copaci cu o statuie a lui Budha sub el.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (747)
Am citit în ghiduri turistice că sunt mulți localnici care îți dau intenționat instrucțiuni greșite pentru a te pierde. Apoi ei vin, salvatori, și în schimbul unei sume de bani de ghidează până pe vârf. Ei deschid conversația cu “Where are you going?”. Îi întâlnim și noi dar ne ferim. Avem GPSul și traseul configurat de aplicația maps.me. Doar că una dintre poteci dispare brusc (Ioana presupune că intrarea a fost ascunsă intenționat) și ne trezim în mijlocul junglei. Mergem după busolă prin bălării și bambuși când de nicăieri apare un băștinaș. “Wrong way, wrong way!” spune el. Noi îi arătăm că suntem ok că avem harta pe telefon, însă el încearcă să ne covingă că e pentru cealaltă parte a dealului. Bietul de el, nu înțelegea că avem și localizare pe hartă.
Peste câțiva metri în direcția “wrong way” ieșim la traseul principal. Trecem prin plantațiile de ceai unde femei cu pielea neagră culeg frunzele în coșurile din spatele lor. Continuăm poteca până pe creastă unde se deschide panorama întregului ținul al Ellei. Las pozele să vorbească de la sine.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (210) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (212)
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (947)sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (946)_MG_1399
_MG_1420
Trecem printr-o pădure de eucalipt. E trecut de 10 dimineața și umezeala se simte puternic. Parcă am fi la o saună umedă în care cineva a scăpat prea mult ulei de eucalipt în difuzor.
ella rock
La întoarcere alegem o altă rută, mai lungă, dat și mai spectaculoasă. Vedem urme de vopsea din ceea ce a fost odată un traseu turistic. Dar la ce le trebuie trasee marcate când ghidarea turiștilor e o activitate atât de profitabilă?!
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (220)
Am putea lua acum un tren spre Hapton, însă asta ar însemna să ratăm Little Adam’s Peak și 9 Arch Bridge. Decidem ușor ce ne dorim și plecăm spre următorul vârf.
Traseul e ușor, iar ultima porțiune se urcă pe scări de piatră. Se vede Ella Rock de care ne desparte o vale adâncă. Ne e ușor să urmărim pe ea traseul pe care l-am făcut cu doar câteva ore în urmă. Începe și ploaia de la ora 13, conform prognozei zilnice din zonă. Plimbarea sub stropii mari și calzi ne bucură.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (816) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (822) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (827) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (1018)
Traseul pe care îl alegem de la Little Adam’s Peak spre 9 Arch Bridge e unul puțin umblat pentru că, la fel ca majoritatea potecilor de aici, nu are marcaj. Noi ne bazăm tot pe GPS și ieșim direct la Ansaka Cafe, un local mai mult decât rustic pe curba de nivel. Totul e făcut din șindrilă, dar au cafea bună și o panoramă minunată asupra podului. 9 Arch Bridge sau Podul Demodara are, așa cum îi spune și numele, 9 arcade de piatră. A fost construit în 1921 pe vremea când Sri Lanka era colonie britanică. Stăm o oră bună să ne bucurăm de peiveliște și de arhitectura impresionantă, după care coborâm și îl străbatem la picior.
_MG_1498 _MG_1505
Un resort de pe traseu… pe principiul „când voi fi mare (poate) ajung și aici”sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (222)
Ăsta-i fotograful căruia se datorează pozele de mai sus
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (223)
Câini la umbra lui Buddhasri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (224) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (225)
Cafeneaua unde am băut cea mai bună cafea din Sri Lanka (iar și mai jos Ioana cu indicatorul ce te conduce spre local)sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (841) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (845)
Suntem deja obosite și decidem să luăm un tuk tuk înapoi în oraș. Cu greu îl negociem la 700 rupee. Ella e oraș turistic și deci mai scump. În plus drumul are 3 kilometri, însă e plin de gropi și serpentine abrupte. Ne oferă însă niște peisaje unice, cu orezării inundate și plantații de ceai.
Ne oprim la un restaurant în centrul orașului. Au prețuri ca în București, deci aproape triplu față de media țării. Dar măcar ne bucurăm de mâncare cu gust familiar: pizza, wrapuri cu legume și espeesso adevărat. Ne-am săturat de orez, curry, noodles și cafea cu gust de cardamon.
Ioana foarte fericită că bea în sfârșit cafea adevărată
Ioana foarte fericită că bea în sfârșit cafea adevărată
“Ioana?” auzim deodată. Ignorăm. Dar nu era de ignorat: acolo, în orășelul de munte dintr-o insulă din Pacific, Ioana s-a întâlnit cu Cristi, un prieten de la panoul de cățărare. Care ar fi șansele?!
Trenul spre Haton e abia la ora 19, așadar ne încercăm norocul cu autobuzul. 3 autobuze mai târziu, ne prinde noaptea în autogara unul oraș al cărui nume nu îl pot pronunța. Aflăm că de acolo nu mai circulă niciun autobuz la ora aceea și ne rămâne doar să luăm un tuk tuk. Nu a ieșit tocmai cum speram, în sensul că dacă am fi așteptat trenul era mai ieftin și ajungeam doar cu o oră mai târziu, însă călătoriile cu autobuzul ne-au îmbogățit experiența în această țară. Am trecut prin orașe sărace cu blocuri de cărămidă netencuită și am asistat la comerțul cu frunzele acelea pe care bărbații le mestecă și care le lasă dinții roșii.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (852) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (853) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (854) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (857)
Negociem tuk tuk-ul la 5000 de rupee (cam 30 de dolari). Deși sunt doar 70 de kilometri, îi facem în mai mult de 3 ore, pentru că drumul e foarte rău. Șoferul vorbește bine engleză și îl întrebăm multe despre țara lui. Aflăm că salariul mediu e puțin peste 200 de euro, iar un tuk tuk costă 42000 de euro, pe când un litru de benzină doar 50 de cenți.
Ajungem la Green House puțin după ora 22:00. Închizătoarea ușii de la cameră e un zăvor cu lacăt, bazinul de la wc picură, iar așternuturile miros a pipi de pisică. Cu toate acestea, e cea mai bună locație pe care am găsit-o și știm că vom sta în acea cameră doar câteva ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *