Răsăritul la piscină, apusul la ocean

Ne trezim între așternuturile imaculate și pielea ne strânge de la soarele de ieri. Gata, de azi trecem la factor de protecție 50! Suntem cu doar 8 grade la nord de paralela de 0 grade și nu-i de joacă cu soarele!
După un bufet de mic dejun unde orice nație a pământului și-ar fi găsit ceva pe plac, ne petrecem următoarele ore la piscină. Keira de pe Couchsurfing ne-a răspuns și ne-a trimis indicații de cum să ajungem la Kite House, în micul sat Kappalady din apropierea orașului Kalpitya. Se spune că zona e raiul sporturilor nautice și vom merge și noi pentru a vedea ce înseamnă să stai într-un surf camp.
sri lanka piscina
Luăm tuk-tuk-ul spre gară și ne cumpărăm cu 85 de rupee (cam 2 lei) un bilet. În gara din Negombo este un acvariu imens cu pești care ar face invidios orice hotel din Europa. Toate indicațiile sunt în singaleză, dar găsim ușor pe cineva care vorbește engleză. Gara arată mai rău decât orice haltă de la noi. Trenul la fel. Suntem singurele albe din acest lung vagon. Adulții se uită discret la noi, cei mici ne fixează cu privirea și își dau rând la a ne face cu mâna. Bebelușul de lângă Ioana, o fetiță tuciurie cu punct în frunte, e de-a dreptul fascinată de colega ei de drum. Apoi, Ioana face o remarcă interesantă “Vezi că nimeni nu e pe telefon!?”. Într-adevăr, oamenii vorbesc, se uită pe geam, dorm. Niște fetițe în rochițe cântă iar părinții lor bat din palme pe ritmul muzicii. Specatacolul acesta ține câteva ore. E clar că oamenii ăștia nu cred în curent ca românii, pentru că toate ușile și geamurile (acolo unde există) sunt deschise.
„Magazin” de pești exotici pe stradă.
„Magazin” de pești exotici pe stradă.

sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (410) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (412) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (417) bilete

Din Paryia luăm autobuzul pe lunga peninsulă. Știți filmele acelea cu atobuze ruginite în care oamenii stau burdușiți revărsându-se pe scări? Cam așa era acesta. Secretul e să fii printre primii care urcă în autobuz. Eu și Ioana am prins loc de jumătate de bucă fiecare. Autobuzele funcționează cu un procedeu aparte aici: un bărbat stă la ieșirea din spate și taxează pe fiecare călător la intrare. Apoi strigă numele următoarei stații. Probabil la ce înghesuială e, nimeni nu ar vedea unde se află. Apoi, când aproape ajungem în stație, șoferul clanxonează de două ori. Noi l-am rugat pe “naș” să ne anunțe personal când trebuie să coborâm, pentru că pronunția lui nu seamănă cu literele de pe hartă.
De la stație luăm un tuk-tuk spre Kite House. Drumul nisipos este un labirint printre case simple, culturi de legume și plantații de palmier. După vreo 4 km ajungem la resortul unde ne-am rezervat camera. Chiar dacă i-am găsit prin Couch Surfing, le-am explicat că dorim să plătim pentru cameră, deși principiul acestei rețele este să stai gratuit. Nu o vedem ca o taxă, ci ca pe o donație pentru a încuraja ceea ce fac ei. Și fac într-adevăr ceva extraordinar.
Turismul este o activitate care poluează. Se consumă multă apă, turiștii au tendința de a-și pune în farfurie mai mult decât au nevoie etc.
Aici, totul e eco:
  • resortul e făcut doar din materiale naturale. Căsuța în care dormim e din frunze de palmier, dușurile sunt din bambus, iar în locul gresiei au lespezi mari de piatră.
  • Nu folosesc deloc plastic. Paiele sunt de metal (Ioana era să-și spargă dinții cu unul), iar în locul peturilor au apă filtrată pusă în sticle de vin refolosite. Este un frigider de unde fiecare turist își ia gratuit o sticlă, iar după ce bea o returnează la bar.
  • Totul se gătește din produse locale. Supă cremă de dovleac cu lapte de cocos și ulei de susan sau salată de legume cu iaurt și fulgi de cocos sunt două preparate după care am lins farfuria. Pentru doar 350 de rupee (cam 7 lei) poți să-ți alegi unul dintre smoothiurile cu ingrediente surprinzătoare: de la ghimbir sau scorțișoară, la ananas sau papaya.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (19) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (21) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (23) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (26) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (420)
Mergem spre oceanul de care ne desparte o mică lagună. Vrem să vedem apusul acolo, însă observăm niște pescari care aranjau năvoadele pe apă de pe un fel de paddle boat-uri ghidate cu bețe lungi de bambus. Intrăm rapid în vorbă cu un localnic și îl rugăm să ne intermedieze o plimbare cu această ambarcațiune în stil venețian. Câteva minute mai târziu, iată-mă pe pluta unui pescar de 18 ani, care nu vorbea un cuvânt engleză, dar care mi-a făcut răbdător turul lagunei. Pe de o parte aveam emoții simțind pluta cum se mișcă, pe de altă parte toată acea întindere nemișcătoare de apă mă liniștea. Un pește sare pe plută. Râd. Pescarul se apleacă și il aruncă înapoi în apă, mișcând barca periculos. Mă las jos să îmi recapăt echilibrul. După tură, vreau să-i las un bacșiș băiatului însă mă refuză. Aici, în locul ăsta rupt de lume, oamenii nu văd turiștii ca sursă de bani, ci ca noi prieteni.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (13)
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (430)
Prindem ultimele minute de lumină pe malul oceanului, unde valurile se sparg nervoase de digul de piatră. Până ajungem înapoi în camp, ies stelele. Sunt așezate altfel față de acasă. Chiar și luna, nu e în formă de “C” sau “D” cum o cunoaștem, ci cumva rotită la 90 de grade.
Ne-am pus la culcare înainte de 21, însă după câteva ore m-am trezit. Avem un țânțar în căsuță și nu pot dormi din cauza lui. Ioana ne-a luat niște brățări anti-țânțari pe care le purtăm de 2 zile, dar se pare că sunt la fel de eficiente ca pătrunjelul în zamă. Am ieșit așadar din căsuță și scriu aceste rânduri. De data aceasta nu mai stau în hamacul de sub palmier: bate puțin vântul și mi-e teamă să nu îmi cadă o nucă de cocos în cap.
Coconul acesta e Ioana, în căsuța de pescari.
Coconul acesta e Ioana, în căsuța de pescari. Desigur, nu știe că îi fac poză pentru că are talentul să doarmă învelită chiar și la 30 de grade!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *