Istorie, religie și natură în Ceylon

Am așteptat cu nerăbdare să se crape de ziuă pentru a putea pleca sin hotelul acesta. Tipul responsabil cu micul dejun se străduiește să fie cât mai ospitalier, însă nu ne atrage nimic din meniul său. Niște tăiței de orez și o varietate de sosuri care chiar și pentru Ioana par prea picante.
8ADF8121-C555-41E3-9E48-44B61314E888
Lăsăm bagajele la recepție și închiriem două biciclete. A Ioanei e decentă, dar a mea e deplorabilă: ruginită, cu un jilț deformat, scârțâie groaznic, iar una din 4 pedale merge în gol. Le negociem cu 800 de rupee și pornim la drum. Ioana are emoții mari în a merge pe străzile astea cu trafic haotic.
Vizităm mai întâi un templu hindus. Aproximativ 20% din populația țării sunt talini, concentrați mai mult în nord. Ei nu se roagă la Budha, așadar templele lor sunt pline de zei indieni. Can kitchos pentru gusturile noastre, cu atât mai mult cu cât în templul principal, în altarul unde are voie să intre doar un călugăr, sunt furtune luminoase roșii și verzi. Mai facem o poză la cobra cu 5 capete care păzește templul și continuăm drumul spre Orașul Vechi, prima capitală a Sri Lankai.

sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (479) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (41) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (44)

Ghidul de la templu hindus ne explica despre florile folosite in ceremonii
Ghidul de la templu hindus ne explica despre florile folosite in ceremonii
Aparat de spart nuci de cocos
Aparat de spart nuci de cocos
Pe drum, ne acostează un ghid pe bicicletă. Așa, pe două roți, negociem cu el și îl lăsăm să ne conducă prin locurile sacre. Am citit că ar fi 25 de dolari intrarea, dar localnicii intră gratis. Nu știm dacă e adevărat, dar e bine să mergem cu o direcție.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (504)
Prima oprire e o Dagoba în construcție. O Dagoba (sau Stupa, așa cum e numită în Thailanda sau India) se traduce cu “camera relicvelor”. Adică locul unde se păstrează moaștele lui Budha. Pe niște schele înalte, oamenii își dau cărămizile din mână în mână. Femei, bărbați, copii. Aflăm că cei care lucrează acolo o fac fără bani, ca o ofrandă adusă luI Budha. Mai mult, familiile aduc bijuterii, bani și alte obiecte de valore, care sunt apoi zidite în interiorul dagobei. Se spune că gestul le aduce binecuvântare în casă. Printre muncitori sunt și soldați. De la încheierea războiului civil, aceștia nu mai au activitate, așadr își servesc patria construint un templu pentru Budha. Sunt chiar și turiști pe schele, dar noi nu suntem curioase să experimentăm.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (50)
Pe străzi sunt multe steaguri portocalii. Cu o săptămână înainte a murit un înțelept călugăr budist, iar ieri a fost incinerat. Steagurile portocalii sunt modul comunității de a-și arăta respectul și durerea.
Mai departe mergem spre templu. E duminică și în plus a fost ceremonia călugărului mort, așadar e plin de lume. Oamenii sunt îmbrăcați în alb, pentru că atunci când te întâlnești cu Budha trebuie să fii pur. O familie cu un copil mic vine cu multe daruri în mână. Ghidul ne spune că atunci când bebelușul împlinește 3 luni, trebuie adus la templu împreună cu 7 vase de orez, o flore de lotus și un fruct de cocos încolțit, pentru sănătatea copilului.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (70) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (53) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (38)
Aprindem candele cu ulei la locul de rugăciune, dar refuzăm florile de lotus care se vând peste tot. Sunt două culori: cele albe, care simbolizează oamenii, și cele roșii, care simbolizează călugării budiști. Ghidul ne arată spre un călugăr și ne spune că e femeie. Nu ne-am fi dat seama când a apărut rasă în cap, cu trupul înfășurat în pânză portocalie. Aflăm că femeile-călugăr au mâinile acoperite, pe când bărbații- călugăr au toga înfășurată doar până la piept.
Dagoba principală are 110 metri și e cea mai mare din Sri Lanka. E străjuită de 332 de elefanți în mărime naturală, iar în vârf are un cristal care lucește în diverse culori, în funcție de unghiul în care privești. Ne impresionează statuia imensă cu Budha care doarme într-o parte, cu degetele mari de la picioare alăturate, semn că a atins Nirvana. Peste tot sunt mese cu ofrande: flori, fructe și boluri de orez, un fel de parastas de la noi. Fiecare dar e adus cu un alai de tobe în față care înconjoră templul de 3 ori. Oamenii se roagă cu voce tare, pentru că este datoria fiecăruia să răspândească înțelepciunea lui Budha. Cea mai interesantă ofrandă mi se pare un steag de mai bine de 100 de metri, purtat deasupra capetelor a zeci de oameni. Urmărim o parte din ceremonia în care călugării așează steagul in jurul dagobei.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (67) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (59) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (74)
Mergem să vedem și copacul sacru, sub care se spune că Budha a primit înțelepciunea. Copacul are peste 2000 de ani, însă e destul de micuț. Sâmânța a fost plantată într-un vas de aur în pământ, care nu îi permite rădăcinii să se dezvolte mai mult. Mai aflăm despre piatra lunii, cu cele 7 trepte ale Nirvanei, și despre Canonbol, floarea tradițională care se oferă ca ofrandă pe lângă lotus. Pereți sculptați din abanos cuprind simboluri budhiste, cum ar fi dragonul cu trompă de elefant, piciore se leu și coadă de păun. Înainte să ieșim din orașul vechi, stăm să ne uităm la maimuțele din jurul templului.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (71)
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (85) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (82) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (79)
Vizităm apoi templul care păstrează o bucată din clavicula lui Budha și urme ale pașilor lui. E un pelerinaj acolo întocmai ca la moaștele Sfintei Paraschiva de la Iași. Sunt ziduri groase, pentru că pe vremuri locul era o junglă și exista pericolul ca elefanții să strice statuile.
Ultima oprire e la piscinele regale. E un loc deosebit de frumos, cu pietre mari din granit  și copaci de papaya înfloriți care scaldă totul într-o mireasmă minunată. Aflăm cum funcționa sistemul de filtrare și vedem probabil primul jacuzzi din istorie. Ghidul ne explică despre plantele medicinale care erau folosite chiar și pentru a tăia granitul. Se pare că se făcea o pastă din plante care după ce stătea pe piatră, o înmuia asemenea cauciucului. Apoi se sculpta și modela, iar elefanții o cărau spre temple. Ioana nu crede povestea, așa că stabilim că va fi una dintre temele despre care ne vom mai documenta.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (512) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (91)
Ne despărțim aici de ghid, onorându-l cu 4000 de rupee. Am fi putut negocia și mai puțin, dar am fost mulțumiți de serviciul lui șj am lăsat-o așa.
Din Anuradhampura luăm un microbus spre Dambulla. E mai scump decât autobuzul, dar avem aer condiționat.
După încă un autobuz ajungem în Siryjya și pe o pitorească potecă mergem spre locația rezervată: Kings Village. Proprietara ne așteaptă în drum pentru a ne conduce la căsuță, iar acolo ne primește cu două pahare de fresh de papaya. Înțelegem rapid de ce locația are 9,6 pe Booking.
Facem o parte din drum cu rucsacii in spate
Facem o parte din drum cu rucsacii in spate
Sperietoarele de ciori au cele mai infricosatoare designuri
Sperietoarele de ciori au cele mai infricosatoare designuri
Căsuța are o terasă spațioasă, iar un perete întreg e făcut din geam, astfel încât din pat avem o panoramă a zonei. O păuniță și doi păuni se plimbă liniștiți prin fața noastră. Veverițele se urcă în copac, iar alte păsări zboară de pe o creangă pe alta. E poveste!
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (524)
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (520) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (521)
Nu stăm mult la contemplat și plecăm spee Petturgya, stânca din apropiere. Sunt doi “bolovani” aici: Syrygia, fosta capitală, cu templu pe vârf, și Petturgya, sora ei mai mică ce găzduia chiliile unor călugări. Cum prima e plină de turiști și cu acces destul de scump, vrem să urcăm pe cea din urmă. Și nu oricum, ci astfel încât să prindem apusul pe vârf. Când ajungem însă la bază, aflăm că după ora 17 ai voie să mai urci doar cu ghid. Se pare că mulți s-au rătăcit ori s-au accidentat coborând pe noapte de acolo. Încercăm să-i convingem că suntem experimentate pe munte și că avem la noi frontală și încălțăminte bună, dar nu avem noroc: ne obligă să ne luăm un ghid pe care îl negociem la 1000 de rupee. Mie îmi displace total situația: pe de o parte pentru că am impresia că a fost o șmecherie să mai ia bani de pe noi, pe de altă parte pentru că “ghidul” este un grăsuț care nu vorbește engleză, urcă în niște șlapi cu care se împiedică din când în când și obosește mai des decât noi. Karma negativă cu care am plecat se pare că se întoarce, iar când ajungem pe vârf totul e în ceață. Cadrul perfect cu Piatra Leului la apus e acum o grămadă de nori rozulii. Totuși, nu regretăm că am venit. Traseul a fost frumos, cu scări de piatră și stânci impunătoare, ba chiar porțiuni ușoare de cățărare. Chiar și pe vârf e frumos, pentru că din când în când dealurile verzi se văd prin ceață.
_MG_0516 sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (533) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (535)
Oboseala și-a spus cuvântul și am avut primul moment tensionat al excursiei, pentru că nu știam ce vom face mai departe. Când ne-am reamintit că suntem mature (cel puțin în buletin), am scos lista cu obiectivele. Le împărțim în “must have” și “nice to have”. Încheiem ziua pe terasa de la cameră, cu ghidul și harta țării în față. Avem acum un nou plan… care abia așteaptă să fie modificat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *