De la Kandy la Ella, într-un vagon de clasa a III-a

Ne trezim dis de dimineață. Am programat micul dejun la ora 6 pentru că avem multe pe listă astăzi.
Mâncăm iarăși rotti, de data aceasta brun, împreună cu un fel de salată de cocos și un curry de linte. Tuk-tuk-ul ne așteaptă și facem o poză cu familia înainte se plecare.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (652)
Ajugem în Dambulla și ne urcăm direct în autobuzul de Kandy. E o linie expres, așadar facem cam 2 ore. Avem noroc și de locuri pr scaun. Parcă ni se face dor de muncă și tot drumul vorbim despre marketing. Analizăm reclamele. Femeile sunt îmbrăcate in sariuri care le fac să pară plinuțe, cu colăcei în jurul taliei, oricât ar fi ele de slabe. De cum ajugem în oraș, produsele promovate sunt mai scumpe, iar modelele îmbrăcate mai “occidental”. E aplicare practică pentru tot cursul de marketing internațional din facultate.
Kandy e al doilea oraș al țării. Simțim asta încă de la intrare. Avem 3 ore de stat aici și alegem să vizităm piața de fructe, apoi bazarul. E o agitație plăcută cu oameni amabili și un mozaic de culori și mirosuri. Mai deoarte, la bazar, ni se deschide apetitul pentru cumpărături. Sri Lanka este cunoscută și pentru marochinărie așa că ne oprim la o tarabă cu genți. Îmi negociez la 3000 de rupee un ghiozdănel galben, din piele. Asta desigur, împotriva legământului nostru că nu vom cumpăra nimic până în ultima zi, pentru că orice suvenir trebuie cărat.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (677) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (679) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (686)
La întoarcere din bazar trecem prin piața măcelarilor. Acesta a fost cu siguranță cel mai dezgustător moment al excursiei. Carcase de vită, mațe și organe interne, toate expuse fără niciun fel de normă a siguranței alimentare, la peste 25 de grade. Muștele se plimbau în voie. Îmi acopăr fața cu eșarfa pentru că mirosul e insuportabil. Pe jos e o mâzgă care ni se lipește de sandale. Încercăm să ieșim cât mai repede.
Se spune că trenul de la Kandy la Ella are cel mai frumos traseu din lume. Avem bilete la clasa a III-a, clasa recomandată pentru acestă rută. Prindem două locuri lângă geam, o adevărată minune la cât se aglomerat e. Biletele sunt ieftine: doar 160 de rupee fiecare!
Recenziile despre această călătorie nu mint. Șinele de tren străbat munți, plantații de ceai și peste 30 de tuneluri. Sunt cascade de câțiva zeci de metri și copaci înfloriți. Stăm cu geamul deschis și capul afară și exclamăm “Oaaau” atât de des, de parcă n-am fi văzut niciodată natura până atunci. De la jumătatea călătoriei începe ploaia. În “hill country”, zona spre care ne îndreptăm acum, e binecunoscut faptul că în a doua parte a zilei plouă. Dar chiar și așa, peisajele ne lasă fără cuvinte: pădurea ecuatorială e învăluită de o ceață lăptoasă ca într-o scenă de film. Ioana a și făcut niște poze minunate:
Ajungem în Ella puțin după ora 17. Pe hartă ne arată mai puțin de 2 kilometri până la cazare, dar când vedem că toate pensiunile sunt pe deal, hotărâm să luăm un tuk-tuk. De fapt așa îi și spune locației noastre: “7th Hill Guesthouse”.
Ne cazăm și o luăm spre oraș pe jos. Plouă mărunt dar e plăcut pentru o plimbare. Toate localurile din Ella arată foarte europen. De fapt toți oamenii din acest oraș par a fi turiști. Ne oprim la un pub cu mobilier făcut din lut. Au muzică de club, nu tocmai pe placul nostru, dar e o alternativă bună la muzica locală pe care o ascultăm de câteva zile. Cum suntem doar noi două la masă, ni se alătură 4 francezi și 2 australieni. În jurul sticlelor de bere conversația se leagă ușor. Noi le povestim despre Kite House, ei ne dau sfaturi pentru traseele de mâine.
Luăm un tuk-tuk spre 7th Hill, iar noaptea o terminăm pe terasa camerei, numărând licuricii care se joacă în copacii din față.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *