Balenele albastre din Oceanul Indian

Am pus ceasul la ora 06:00 dar ne-am trezit fără el. Oricum ne-am trezit și noaptea când niște maimuțe își făceau de cap pe acoperiș. Dar șopârlele în baie și maimuțele pe acoperiș fac parte din farmecul unei căsuțe în copac.
Dimineața aceasta mergem să vedem balene!
Soțul gazdei noastre este unul dintre marinari, așadar negociem 5500 de rupee pe persoană (prețul pieței e de 6000, cam la oricare agenție ai merge). Dincolo de cost, ne-a interesat ca cei cu care mergem să aibă toate certificările în vigoare, mai ales pe cele ecologice. Există niște reglementări: bărcile trebuie să meargă paralel cu balena, să nu o urmărească sau să nu îi blocheze calea și să păstreze o distanță de minim 100m față de animal. Toate pozele în care turiștii aproape ating balenele înseamnă un stres mare pentru ele. Și mai au un argument care să te convingă să-i alegi, la care nu pot decât să le admir abilitățile de marketing: dacă nu vezi balene în croazieră, ziua următoare ai cursa gratuită.
Cum căsuța noastră din copac e amplasată în port, în câteva minute suntem pe barcă. Primim vestele de salvare și câte o cafea, să înceapă ziua cum trebuie. Tot din partea casei primesc și pastile de rău de mare, pentru care sunt profund recunoscătoare mai târziu.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (1046)
Deși avem loc pe banchetă, alegem să stăm pe niște saltele în fața bărcii. Avem vedere de aproape 360 de grade în jur.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (1048) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (1051)
Pornim la răsărit, odată cu bărcile pescarilor. Micul dejun e servit pe barcă. Seamănă cu mâncarea de avion, dar deja am așteptări foarte mici legate de mâncarea în țara aceasta.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (294) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (302) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (303)
Acum e momentul în care mă bucur că am luat pastila înpotriva răului de mare.
Agitație mare pe barcă. Lumea se ridică. Sigur au văzut ceva. Vedem și noi. E un jet de apă care “pufăie” din ocean. Sunt balene! Ne apropiem. Marinarii ne spun că sunt 7 în total. Sunt balene albastre. Ies de câteva ori deasupra apei, iar apoi se scufundă timp de vreo 15 minute. De câteva ori, balenele lovesc apa cu coada într-un spectacol care-i face pe toți cei de le barcă să aplaude. Nu știm dacă ne impresionează mai mult mărimea lor, sau faptul că sunt niște animale pe care nu le-am mai văzut niciodată așa aproape (în Scoția întâlnirea a fost mai discretă).
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (319) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (321) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (345) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (348)
Stăm mai bine de o oră în larg până să pornim spre port. Dar pe drumul de întoarcere, surprizele continuă. Un banc de delfini înoată în direcția bărcii noastre. Ni se spune că în total sunt vreo 300. Îi credem pe cuvânt pentru că sunt prea dinamici să fie numărați. Ioana e cea mai fericită și chiuie precum delfinii.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (349) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (355)
Ne întoarcem destul de obosite și lenevim în pat până pe la 3. O luăm apoi spre Secret Beach, o plajă străjuită de o pădure deasă. Nu e foarte secretă, pentru că sunt indicatoare care te conduc spre ea, însă e un adevărat hike până acolo, așadar e puțină lume. Atât de puțină lume, și atât de liniște, încât sunt păuni care se plimbă pe stânci în libertate.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (1247) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (1248)
Sunt valuri mari și e nor, așadar nu facem baie, stăm doar la o terasă. Încercăm lassie, o băutură locală din iaurt de bivoliță și fructe pisate. La apus ne mutăm spre o plajă mai populară, unde valurile adună surferii cum adună un borcan cu miere niște muște. Admirăm condiția fizică și echilibrul pe care îl au, cum parcă simțeau valurile și erau una cu ele când se lăsau duși de curent.
sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (1005) sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (1052)sri lanka itinerar blog iulia din alba iulia (1252)
Aveam planuri mărețe pe ultima noastră seară din Mirissa, mai ales că era sâmbătă. Dar fac ce nu fac și mă împiedic de scara de lemn de la pt. Mă aleg cu o rașchetare le talpă și cu un bandaj pus în câteva straturi. Asta confirmă statistica aceea cu cele mai multe accidente se întâmplă în casă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *