Crăciunul în Maramureș

Să-i spui unui iubitor de tradiții că va merge de Crăciun în Maramureș e ca și cum i-ai spune unui copil că își va serba ziua la Disneyland. Iată că după vreo 2 ani de planificare, am făcut-o și pe asta. (partea cu Maramureșul, Disneyland-ul e încă pe bucket list). Din romanul nostru Două blonde pe drum”, s-a scris acum un nou capitol. Ioana m-a „adoptat” câteva zile, mi-a dat casă și masă, și mi-a oferit un cadou unic de Sărbători: un Crăciun în Maramureș. 

Sărbătorile de iarnă pe Valea Izei sunt frumoase. Pentru că Maramureșul e de poveste, după cum scriam și la începutul lunii. Dar să vă povestesc la ce să te aștepți și la ce să nu te aștepți în Maramureș.

La ce să te aștepți:

  • Colinde. Da, se merge cu colinda din casă în casă. E semn bun dacă prima trupă de colindători sunt feciori, iar noi ne-am bucurat de trei pitici îmbrăcați țărănește. Colindele sunt cele pe care le cunoaștem, dar și unele arhaice, pe care nu le-am mai auzit. Fiecărui colindător, mic sau mare, i se umple la plecare traista cu nuci, mere și ciocolată. Pentru că așa e datina: se colindă afară, iar ușa le e deschisă doar la sfârșitul colindului cu formula „Toți împreună, intrați în casă”.  Și e musai să intri în casă și să primești ce ți se oferă.

Craciun 2017 (33)

  • Zăpadă. Oriunde ai fi în lumea această, Crăciunul e asociat cu zăpadă. Iar în Maramureș ne-a fost dat să ne plimbăm prin omăt și să coborâm săniuș de la dealul mânăstirii (mai mult sau mai puțin voit, Ioana vă poate povesti mai multe).

Craciun 2017 (8)

  • Mâncare. Chiar și pentru un vegetarian, sărbătorile aduc multe bunătățuri. Da, este acel colac împletit, salata de boeuf „împestrită” și „laptele de oi” făcut după o rețetă locală. La fiecare casă ești servit cu „piroște”, chiftele, brânzeturi și cârnați.

maramures de poveste iulia din alba iulia (20)

  • Credință. Biserica este polul central al comunității. Postul e post, sărbătoarea e sărbătoare. În Ajun se poartă „pânzătură neagră”, iar în ziua Crăciunului se iau straiele în culori vii, ca la Maramu’. Am vizitat bisericile vechi din Botiza și Poieni, aflate în Patrimoniu UNESCO, ne-a primit un preot care și-a luat răgaz să ne vorbească și să ne povățuiască, am colindat la mânăstire și am văzut cum se pregătesc măcuțele de Crăciun.

Craciun 2017 (5)

Craciun 2017 (9)

  • Familie. Într-o comună de pe Valea Izei, toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Sunt ori rude de sânge, ori rude prin alianță. De aceea fiecare se prezintă nu prin numele de familie, ci prin legătura cu părinții: „Io sunt de`ali Ilișca din capu satului” ține loc de CNP. Iar atunci când mergi cu colinda, te prind zorii dimineții și tot n-ai ajuns să-ți colinzi toate rudele apropiate.

Craciun 2017 (37)

La ce să nu te aștepți

  • Odihnă. Când am plecat în Maramureș, i-am zis Ioanei că vreau să simt sărbătorile de la început la final. Ei, dar să vezi și să nu crezi: bucatele despre care scriam mai sus nu apar pur și simplu pe mese. Ele sunt pregătite. Cu multe ore de trudă, de la finalul zilei eram lată în pat și nu puteam să mă ridic nici să mă spăl pe dinți.

IMG_3203

  • Tradiții neschimbate. Da, se merge din casă în casă. Da, vezi lume în costume populare. Dar undeva, spiritul acela al vieții la sat s-a mai pierdut. S-au poate pur și simplu s-a adoptat la vremuri. După ce au zis colinda, se intră în casă, dar poveștile care încep nu sunt despre viața în Maramureș, ci despre cât se câștigă în Spania sau cât de greu e la muncă în Franța. Iar dacă seara de Ajun se încheie într-o bucătărie de gresie cu fum de țigară și manele, ia-o așa cum e. Ai vrut experiență autentică!
  • Apolitism. Dacă te-ai săturat de politică, nu te aștepta ca în Maramureș să fie evadarea ta. Vei afla despre cum un politician a concesionat fraudulos izvoarele minerale din comună, iar altul a promis tinerilor care joacă Viflaimul câte 700 lei, dar le-a dat doar 200. Din acest motiv, tinerii nu s-au mai adunat la repetiții anul următor. Corupția a omorât așadar cel mai îndragit obicei de pe Valea Izei.

 

Sărbătorile sunt foarte frumoase la Maramureș. Merită încercate. Însă oriunde m-ar duce soarta, Crăciunul meu preferat e tot cel de acasă. 

 

Craciun 2017 (4)

 

Sărbători cu fericire, oriunde le-ați petrecere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one − 1 =