7DayChallengeRomania: ziua 4

Iată că m-am întors în piață. De data aceasta pentru de-ale gurii. Cel mai bine e să mergi în piață în Alba în zilele de marți. Atunci e zi de târg.

Am scunoscut-o pe doamna Vali.

Ce face tanti Vali?

IMG_2438

Rar mi-a fost dar să văd pe cineva așa mândru de produsele sale cum e doamna Vali. Ce se mai umfla în pene când am rugat-o să pozeze alături de ceapa ei roșie. S-a scuzat puțin că avea bluza murdară. Tocmai a tăiat varză să o pună la murat și nu a apucat să se mai schimbe.

Doamna Vali crește ceapă la Șard. Șardul e satul la vreo 7 kilometri de Alba Iulia. I-am spus că vreau să scriu un articol despre ea și era puțin mâhnită:

Păi numa de ceapă scrieți?! Haideți să-mi vedeți grădina. Și a mea și a vecinilor. Acum au mai trecut din ele, dar e plină.” 

O cred pe cuvânt. Am mai aflat eu și cu alte ocazii cum e viața pe la Șard.

Cum promovează viața sustenabilă?

În primul rând, cu cât alimentele sunt crescute mai aproape de locul comercializării, cu atât acest lucru e mai benefic pentru mediu. Adică nu se mai poluează cu mijloacele de transport, cu eventualele spații răcite artificial pentru depozitare, cu ambalaje care nu sunt biodegradabile.

Dar, mai mult decât atât, tanti Vali se mândrește cu ceapa ei crescută „bio”. Nu îi spune așa, desigur. Ea nu face marketing, ea crește ceapă. Atât. Și pune doar bălegar ca îngrășământ. Ceea ce înseamnă pe de o parte că ceapa are un gust mult mai aromat, și pe de altă parte că solul (și implicit pânza freatică) nu este poluat de chimicale. Și ar mai fi ceva. Studiile în gerontologie arată că oamenii cei mai longevivi sunt aceia care se hrănesc cu produse crescute la o distanță de maxim 100 km față de locul unde s-au născut.

Să rezumăm: ceapa asta de la Șard ne face mai sănătoși, este mai gustoasă și ajută mediul înconjurător.

7 day challenge piata (1)

Ce poți învăța de aici?

Următoarea oară când îți faci cumpărăturile, oprește-te mai întâi prin piață. Vei putea găsi niște produse mult mai aromate la prețuri mult mai bune. Și unde mai punem că ajuți planeta și pe micii producători locali.

IMG_2440

Această postare face parte din provocarea #7DayChallengeRomania lansată de Ambasada Suediei la București. În perioada 16-22 octombrie voi scrie câte un articol pe zi în care voi prezenta oameni din județul Alba care promovează un stil de viață sustenabil. De la lucruri mici, la proiecte mărețe, cred că stă în puterea fiecăruia dintre noi să ne aducem aportul la a crea o viață mai bună. Acum și pe termen lung. Sper ca aceste postări să te inspire și pe tine!  Poți citi mai multe despre acest proiect aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − six =