7DayChallengeRomania: ziua 3

Când vorbim despre stil de viață sustenabil, se aduce des în vorbă principiul celor 3 R: Reduce, Reuse, Recycle! 

Astăzi mă voi opri asupra ultimului R: reciclarea. Iar cel mai bun exemplu din comunitate este Maria Bolea.

Ce face Maria Bolea

Am mai povestit despre Proiectul Viziunea Nevăzătorilor, dar profit de ocazie și vă reamintesc: Maria Bolea și-a transformat casa într-o grădiniță pentru copiii cu dizabilități. Ea nu primește niciun ajutor de la stat, ba mai mult, asigură salariul unor terapeuți care se dedică trup și suflet pentru a-i ajuta pe cei mici să se dezvolte.

Dar nu despre lecția de omenie voi vorbi acum, ci despre cea de reciclare. Ea a creat în curtea casei un parc de joacă făcut aproape în întregime din materiale reciclate. Funii, cauciucuri, tuburi, lădițe de fructe… tot ce a găsit!

maria bolea viziunea nevazatorilor (6)

maria bolea viziunea nevazatorilor (3)

Cum promovează stilul de viață sustenabil?

Reciclând materialele ajuți planeta în două direcții: în primul rând reduci nivelul deșeurilor. În al doilea rând, folosind un material reciclat înseamnă că nu vei folosi unul nou. Adică nu vei încuraja producția inutilă și întreaga amprentă asupra mediului asociată cu aceasta. 

Ce poți învăța de aici?

Atunci când te joci cu copilul tău, găsiți împreună activități de reciclare. Construiți-vă propriile jucării. Nu doar că îl vei învăța de mic ce înseamnă o viață sustenabilă, dar vei contribui la dezvoltarea senzorială a sa. De exemplu, în părculețul de joacă de la Asociația Viziunea Nevăzătorilor, copiii au fost cei care au pictat ghivecele din cauciucuri. Iar terapeuții ne-au spus că era activitatea lor preferată!

maria bolea viziunea nevazatorilor (4)

Mai mult, pe acest teren de joacă asociația organizează petreceri pentru copiii. Sumele sunt modice, însă îi ajută pe ei să se autosusțină. În loc să alegi o petrecere luxoasă pentru copilul tău, poți să-l aduci aici. Activitățile sunt educative și contribui și la dezvoltarea centrului!

maria bolea viziunea nevazatorilor (2)

Dacă nu ai un junior alături de care poți să faci aceste activități, îi poți ajuta pe cei de la Asociația Viziunea Nevăzătorilor achiziționând produse fabricate de ei. Am scris aici despre Mărțișoarele pe care le fac, sau poți vedea mai jos niște șorțulețe cusute de către ei. (Din materiale reciclate, desigur!)

maria bolea viziunea nevazatorilor (1)

Pe dna Maria Bolea o găsiți în fiecare zi, pe str. Nicolae Grigorescu nr 1I, în Alba Iulia

Această postare face parte din provocarea #7DayChallengeRomania lansată de Ambasada Suediei la București. În perioada 16-22 octombrie voi scrie câte un articol pe zi în care voi prezenta oameni din județul Alba care promovează un stil de viață sustenabil. De la lucruri mici, la proiecte mărețe, cred că stă în puterea fiecăruia dintre noi să ne aducem aportul la a crea o viață mai bună. Acum și pe termen lung. Sper ca aceste postări să te inspire și pe tine!  Poți citi mai multe despre acest proiect aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *