7DayChallengeRomania: ziua 2

Astăzi vi-l voi prezenta pe Tică. Tică este din Suceava și a făcut școlile cele înalte în Danemarca. L-am cunoscut acum mai bine de 15 ani, pe vremea când cercetașii se întâlneau de 1 Decembrie în sala de sport de la Generală 1. Era atunci puștiul blond care jongla cu diabolo mai bine ca oricine altcineva. Astăzi, el trăiește în Alba. La Roșia Montană să fiu mai exactă. Ce legătură este între Suceava, Danemarca, Roșia Montană și cercetășie? Vă povestesc mai jos. TICA DARIE rosia montana (3)

Ce face Tică?

De când a început trista poveste cu Roșia Montană, Tică a militat mereu pentru salvarea acestei localități. De acolo, din țările îndepărtate unde era atunci. Dar adevărata schimbare a fost când, în 2012, a venit din Danemarca la Roșia Montană. Pe bicicletă! Un an mai târziu s-a mutat cu acte în regulă în localitate, și-a cumpărat casă, iar astăzi este gospodar autentic cu familie și prieteni în jur.

TICA DARIE rosia montana (1)

Să începem cu asta: să renunțe la Copenhaga pentru… Roșia Montană! Dar s-a mutat suceveanul nostru acolo și credeți că a stat cu mâinile-n sân?! Nuuuuu! A început să facă și mai multă gălăgie pentru localitatea aceasta. Ia uitați-vă la poza de mai jos: e poza de campanie pentru când a candidat ca independent pentru funcția de primar al comunei.

TICA DARIE rosia montana 8

Știți vorba lui Ghandi cu „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume?”. Cred că Tică e impersonarea acestei zicale.

Cum promovează stilul de viață sustenabil?

TICA DARIE rosia montana (9)TICA DARIE rosia montana (5)

S-ar putea scrie o carte despre asta. Aș putea să vă povestesc despre produsele locale pe care le promovează, despre cum își face zacusca sau despre cum merge el cu bicicleta peste tot prin Europa.

Dar voi scrie despre cum a dat viață acestei comunități. E ușor să spui „Stop mineritului abuziv”, dificil e să dai o alternativă. Pentru că oamenii aceia din asta trăiau: din minerit. Era sursa lor unică de venit. Asta până când li s-a oferit o alternativă. Tică a creat brandul „Made in Roșia Montană”. Poți citi povestea aici.  Iar ca o paranteză intervin, ar putea fi folosit ca un exemplu de bune practici în marketing de către oricine. De la logo, la tehnicile de ecommerce, la produse… inclusiv la „ambasadorii” acestui brand.

Dar să ne întoarcem la poveste. El a adunat toate bătrânele din sat care știau un singur lucru mai bine decât oricine altcineva: să croșeteze. „Învață un om să pescuiască și nu va muri de foame niciodată” spune un proverb. Doamnele știau să croșeteze, însă cine le-ar fi cumpărat ciorapii de lână în localitatea aceea din inimă de Apuseni?! Tică le-a făcut magazin online. Adică a creat piața de desfacere, cum scrie la carte. Uitați-vă aici ce produse frumoase au!

TICA DARIE rosia montana (6)

Și mai e ceva care ajută comunitatea din Roșia Montană să meargă mai departe. A înființat primul centru de cercetași din comună. Și din întreaga zonă a Apusenilor de altfel. Cercetășia înseamnă educație non formală. Adică o șansă pentru cei mici să vadă lucrurile altfel. Să asigure un viitor pe termen lung Roșiei Montane. 10% din profitul net al magazinului de produse croșetate este investit în educație. Adică în acest centru cercetășesc.

TICA DARIE rosia montana (4)

Ce poți învăța de aici?

Poate dintre toate postările pe care le voi scrie pe tema sustenabilității, aceasta are cel mai însemnat impact asupra mediului. Uite mai jos câteva dintre motive:

beneficii-produs-Made-in-Rosia-Montana-Merini-Wool-Knitwear-1

Pentru marea majoritate dintre noi ar părea imposibil să renunțăm la tot și să ne mutăm într-o comună din vârf de munte. Nu v-o cere nimeni. Însă puteți ajuta comunitatea cumpărând voi sau prietenii voștri de pe madeinrosiamontana.ro. Colecția de anul acesta aduce și produse din lână merino. Și vă mai dau un pont: la pre-comenzile puse până la 31 octombrie 2017, ai 25% reducere folosind codul MIRM0025.  Ce-ar fi să scapi de grija cadourilor de Crăciun și să-l comanzi de pe acum?

TICA DARIE rosia montana 0

Această postare face parte din provocarea #7DayChallengeRomania lansată de Ambasada Suediei la București. În perioada 16-22 octombrie voi scrie câte un articol pe zi în care voi prezenta oameni din județul Alba care promovează un stil de viață sustenabil. De la lucruri mici, la proiecte mărețe, cred că stă în puterea fiecăruia dintre noi să ne aducem aportul la a crea o viață mai bună. Acum și pe termen lung. Sper ca aceste postări să te inspire și pe tine!  Poți citi mai multe despre acest proiect aici

Pozele din această postare sunt luate de pe pagina de Facebook a lui Tică și de pe site-ul www.madeinrosiamontana.ro. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *