7DayChallengeRomania: ziua 1

Când Mihai m-a invitat să iau parte la 7 Days Challenge Romania mi-a luat mult timp să mă decid dacă să particip sau nu. Și nu pentru că nu mi-ar plăcea ideea. Din contră… Scepticismul meu venea din a găsi provocarea.

Despre ce este vorba? Timp de 7 zile, în perioada 16-22 Octombrie, trebuie să faci ceva pentru a promova o viață sustenabilă în oraș. Ușor de făcut, mai greu de pus în practică. Asta pentru că regula jocului este să faci ceva altfel (în plus) față obiceiurile tale zilnice. M-am gândit și ne-am tot gândit și, după brainstormingul de pe terasa de la TNB, am găsit provocarea mea: în fiecare zi, voi prezenta povestea unei persoane din Alba care promovează un stil de viață sustenabil. Lucruri mici, simple, care ne pot inspira. Pentru că da, primul pas pentru a îmbunătăți ceva la orașul nostru este să facem noi înșine schimbări mici spre o viață mai bună. 

Astăzi am cunoscut-o așadar pe doamna Corina.

Ce face doamna Corina?

doamna corina si crizantemele ei (3)

Doamna Corina vinde crizanteme în piață. Le crește ea însăși, în Balomiru de Câmp, un sat din comuna Șibot, județul Alba. Aș fi vrut să vă dau o poză mai bună cu ea, dar nu a vrut să devină „prea celebră”. A spus că au filmat-o odată de la televizor și la montaj au pus numai ce au vrut ei și au făcut-o de minune. Doamna Corina vinde niște crizanteme superbe. 8 lei ghiveciul de bănuți colorați. Nu știu dacă o face mai mult pentru bani, sau pentru drag de flori. Am vrut să iau unele albe, cu mijlocul galben. Mi-a spus că mai bine aș alege altele, că acelea sunt timpurii și vor trece repede.

Dar ce veți face cu ele?  întreb eu.

Am câțiva clienți pictori, care le iau să le picteze. Și care rămân, asta e. îmi spune ea resemnată.

V-ați prins, nu? Decât să-mi vândă niște crizanteme care se ofilesc în câteva zile, mai bine le bagă la pierderi. Hai, spuneți-mi, câți „oameni de afaceri” ar mai face asta?

Cum promovează stilul de viață sustenabil?

doamna corina si crizantemele ei (2)

Am stat aproape o oră la povești cu ea. Mi-a spus că cea mai mare problemă e competiția care vine din alte orașe și vinde florile la preț de dumping (a folosit alte cuvinte, dar îi rezum astfel mesajul). Ei sunt mai mulți cultivatori din Alba care colaborează foarte strâns. Unul aduce răsaduri de panseluțe, altul dă bulbii. Când au fost vijeliile, cineva de la Bărăbanț i-a ajutat cu folie să-și refacă serele. Se mai ajută și la comercializare: de exemplu la Pianu de sus e accesul foarte greu, așadar mai iau și ei din florile celor de acolo.

Au înțeles cultivatorii ăștia de plante ce mulți din alte industrii nu vor să accepte: că poți crește doar lucrând împreună, nu împotriva celuilalt. Poate cu cât ești mai mic și mai amărât, cu atât ești mai motivat să-i ajuți pe cei din jurul tău.

Ce poți învăța de aici?

Pe doamna Corina o găsești în piața de lângă Electrica, prima tarabă, pe colț. Dacă vei cumpăra de la ea și nu de la cei care vin din alte orașe, îi vei ajuta pe producătorii locali. Poți alege crizanteme crescute în județul nostru în locul florilor care străbat poate mii de kilometri până ajung într-o florărie. Iar cu cât ceva vine mai de departe, cu atât amprenta asupra mediului este mai mare.

Mie mi-au încăput doar două ghivece în coșulețul de la bicicletă.

doamna corina si crizantemele ei (1)

Dar acum că e toamnă, poți să fii cât vrei de creativ cu aceste minunate flori. De exemplu, noi am creat la hotel un colț de natură care a fost un magnet pentru toți turiștii care ne-au călcat pragul. Și desigur, toate crizantemele pe care le-am luat au fost crescute în județul nostru.

coltul toamnei

Aceasta a fost prima zi. Dacă știi și tu oameni din Alba care dau un exemplu de viață sustenabilă, dă-mi un mesaj. M-aș bucura să-i cunosc și să le spun povestea. Iar dacă nu, măcar în aceste 7 zile, fă ceva cât de mic pentru sustenabilitatea orașului.

Ne auzim mâine cu o nouă poveste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *