Oraș frumos, pierdut oameni muncitori

„Dacă trebuie să aștepți la coadă mai mult de 10 minute și o altă casă este închisă, primiți automat 5 lei”. Vă amintiți acea campanie care rula în difuzoare la Kaufland, cu aceeași voce cu care „un angajat de la raionul Mezeluri este rugat să vină la recepție”. ?

Ați mai auzit-o în ultimul timp? Cel mai probabil nu! Dar v-ați întrebat de ce?

Este greu să nu observi criza de personal din toate industriile: construcții, comerț, turism etc. Semnele sunt peste tot: anunțuri mari de angajare, care mai de care mai creative; personal nepregătit și/sau cu un sictir de neignorat; cozi tot mai mari la casă sau la ghișee sau termene de execuție ridicol de lungi. Oricât de supărat ai fi pe serviciile mediocre sau proaste, nu mai poți schimba „furnizorul” pentru că peste tot e la fel. S-a dezvoltat un adevărat marketing al recrutării, care mă face să admir implicarea și creativitatea unor departamente de HR. (Vorbind de asta, mă bucură că tot mai multe companii au înțeles importanța brandului de angajator și a colaborării între departamentele HR și Marketing. Ar fi trebuit să o facă desigur, mult mai repede…  Dar asta este o altă poveste, despre care ar trebui scrise cărți nu doar articole.)

Am trecut peste nivelul la care se caută oameni competenți. Ne apropiem de nivelul la care condițiile sunt  să aibă două mâini, două picioare și un minim chef de muncă (sau măcar nevoie de bani). Un CV fără greșeli de ortografie și o misiune personală sunt deja lucruri care te impresionează. Bunele maniere sau simplul fapt că știu să se ridice în picioare atunci când salută sunt atuuri concrete. Nu știu în alte locuri cum e, dar  la nivel de Alba Iulia, eu simt o degradare lentă și sigură a resursei umane. Cred că 3 din 4 cunoștințe mi-au spus în ultimul an că „am nevoie de un om bun”. Păi desigur că ai, dacă

25% din tinerii din România nu muncesc și nici nu studiază

Uite aici un reportaj bun făcut de ProTV.

Sunt multe cauze pentru această situație, dar eu continui să văd părinți ca principalii vinovați. Am mai scris despre asta aici.  Am mai citit un articol mai amplu scris de Andressa, unde vorbește despre „Șomerii cool ai zilelor noastre”.  Merită citit și răscitit.

Sursa foto: vremeanoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 5 =