Mâncăm mult, prost și cu mândrie

Am început să schițez articolul acesta când am fost la Street Food. Să vă spun puțin despre acest festival. Pe foarte scurt: mâncare bună, muzică și mai bună, atmosferă de parcă nu ai fi în Alba Iulia. Cu toate acestea, șușotelile care se auzeau prin oraș erau aceleași: „E frumos, da-i scump!”, „Numa publicitatea-i de ei!”, „Or adus ăștia mâncare în căruță și îmi iau 25 de lei pe un sandwich”.

street food alba iulia (1)

Da, românul vrea să plătească 5 lei pe o porție de mici cu muștar și franzelă, serviți elegant la scobitoare, decât pe un sandwich pregătit din ingrediente de calitate, gătit pe loc, la grătar, de cineva care înțelege diferența între „mediu” și „bine făcut”.

400 g vs 250 g.

Carbohidrați simpli, grăsimi hidrogenate, igienă precară

vs

Carbohidrați complecși, grăsimi nesaturate, mediu de lucru controlat.

street food alba iulia (2)

Cu deserturile este la fel: ar opta oricând pentru o caserolă de înghețată de 1 kg decât pentru o cupă de Moritz făcută de cineva care a studiat pe bune industria alimentară și îți poate vorbi despre fiecare ingredient pus acolo (pe mine m-a edificat Luiza în acest sens). Am mai scris și prin 2014 un articol despre Alba Iulia, orașul pizzeriilor.

 Mult și prost vs puțin și bun.

La asta se reduce gastronomia românească în ziua de azi. În dictatura bucătarilor mediocri (cum i-a numit Hădean) am uitat ce era mai bun în rețetele străvechi și am ajuns să mâncăm mult, prost și cu mândrie. Pentru că, nu-i așa, și „bunicii noștri mâncau tot așa și au trăit 90 de ani”. Desigur, lăsând la o parte partea că bunicii noștri se trezeau la 5 dimineața și trăgeau la coasă sau la rindea până la apusul soarelui. Oare să ne mai mirăm acum că

România este pe ultimele locuri la speranța da viață

Sudiul acesta este din 2004 (sursa aici), dar problema e că lucrurile se prevăd mai sumbre în următorii 30 de ani. (vezi următorul grafic, pe care l-am luat de aici)

speranta viata

speranta viata 2

În România nu este o educație pe partea de nutriție. Se confundă prea des un regim alimentar cu o cură de slăbire miraculoasă, sau cu ultimul răspuns la te miri ce problemă medicală. Nu scriu aici pentru a explica importanța proteinelor sau a legumelor proaspete. Sunt oameni specializați pe asta pe care, din păcate, nu îi prea ascultă nimeni.

Scriu acest articol pentru că mi se pare trist că am uitat, sau nu am știut niciodată, că mâncarea poate să ne vindece, dar să ne și îmbolnăvească. 

Tu ce alegi?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *