Povești Untold

De când s-au aranjat planetele să ajung la Untold, îmi vine mereu în minte articolul cu “No castle for an old man”. Nu agreez muzica electronică, mă simt inconfortabil în aglomerație, iar vremurile când pierdeam nopțile pentru muzica bună sunt demult apuse. Dar când circul e în oraș, trebuie să treci să-l vezi!

 

untold 2017 iulia alba iulia (13)

Preludiul

 

 Circul se intampla la Cluj, iar preludiul este o plimbare lunga pe jos, pentru ca nu este niciun loc de parcare in zona. Urmeaza o coada interminabila spre a ne ridica bratarile. Auzim in jur spanioli, englezi si nemti. Chiar e un festival international. In stanga noastra un baiat tine sticla de Absolut intr-o mana si pe cea de Santal in alta. Le mixeaza rapid, ca si cum ar fi penalizat dacă ajunge la finish înainte sa le termine.
untold 2017 iulia alba iulia (14)
 
La ridicarea brățărilor, ne scanează buletinul, iar informația o pune pe micul card atașat brățării. Mergem la următoarea coadă unde ne sunt controlați rucsacii, întocmai ca la aeroport. Ba este și o cutie unde poți măsura bagajul să te asiguri că e în parametrii.
untold 2017 iulia alba iulia (1)
 
La ultima coadă aflăm care e unul dintre rolurile scanării buletinelor. Toți voluntarii au telefoane cu o aplicație care verifică dacă persoana care poartă brățara e aceeași cu cea care a cumpărat-o. Eh, s-au dus anii studenției când ne făceam mâna mică-mică-mică să scoatem și să punem brățări, de cu un abonament intram 4 oameni!
 
untold 2017 iulia alba iulia (2)
 

Ce am văzut acolo

 
Gata, am intrat. Sunt în continuare sceptică. Ce caut aici?!!? Dar senzația îmi trece repede. Nu doar că rezist, începe să îmi și placă.
untold 2017 iulia alba iulia (7)
 
În primul rând, e o lecție fabuloasă de organizare logistică. Sunt mai mulți oameni decât am văzut vreodată și nici nu vreau să mă gândesc ce pregătiri a presupus evenimentul. Voluntarii, îmbrăcați în tricouri roșii, sunt implicați să direcționeze publicul spre cozile cele mai aerisite.
Este multă lume însă avem o senzație de siguranță. Sunt mulți jandarmi, unii au mitraliere, alții doar patrulează. Elicoptere survolează periodic zona. Afară, poliția este la fiecare intersecție. Mă simt prost că m-am lăsat dusă de valul publicității negative, care vocifera că e un festival plin de pastilați și bețivi. Or fi și din aceia, nu zic, dar s-au ascuns bine de noi.
untold 2017 iulia alba iulia (9)
 
Iar odată ce ai intrat, vei rămâne surprins de creativitatea brandurilor. Kaufland, Avon, Coca Cola, BT, Winston și Ursus sunt doar câțiva din cele care și-au creat mai mult decât standuri: au construit adevărate refugii multisenzoriale („activări”, cum le-ar numi cineva din publicitate). Ne plimbăm prin acele orășele fantastice și nu avem cum să nu exclamăm: „Cum le-a putut crea mintea așa ceva?!”.  Un exemplu doar, să nu vă plictisesc: la zona Kaufland îți faci poză într-un photo booth, iar apoi imaginea îți este proiectată prin umbre pe copacii din parc. Primești și poza pe mail, să o ai amintire.
 
untold 2017 iulia alba iulia (4)

Cum ne-a trecut timpul

 
Ne-am speriat că vom dormi pe un hamac până e vremea de plecare. Dar iată că se făcuse 5 dimineața și noi eram tot pe baricade. Și ne-am întors și următoarea zi!
Ne ia câteva ore să dăm tura întregului parc de distracții. Da, este ca un parc de distracții! Are și roată și ringhișpir, pe care desigur trebuie să le testăm.
 
untold 2017 iulia alba iulia (11)
 
La scenele mari nici măcar nu am ajuns în prima zi. Vă spuneam că nu prea înțeleg acest bouncy-bouncy music. Am găsit în schimb scene mici care ne-au oferit mai mult decât ne așteptam. Așa am ajuns să dansăm într-un tramvai sau să ascultăm din primul rând un concert Alexandrina la care nu se înghesuia aproape nimeni.
 
untold 2017 iulia alba iulia (6)
 

Concluzii

– Untold este cu siguranță cel mai mare festival din România și merită să îl vezi măcar o dată în viață
– dintre Electric Castle și Untold, parcă tot primul e mai aproape de sufletul meu.
– chiar dacă nu ești fan muzică trance/electronică/dub etc., tot vei găsi o scenă unde este cineva care cântă „ca pe CD-ul tău din mașină” (cum a zis Ioana).
– a fost frumos la Untold. Dar nu cred că aș mai renunța la un weekend la munte sau la mare pentru acest festival.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 3 =