5 sfaturi de la omul cu cel mai bun job din lume

Unul dintre cei mai interesanți oameni pe care i-am cunocut în ultimul timp a fost Ben Southall. Pentru cei care nu ați aflat, este omul cu „cel mai bun job din lume”, care a venit la Alba Iulia timp de 10 zile, pentru a descoperi zona și a spune mai departe lumii despre asta (o inițiativă remarcabilă din partea Primăriei).

Am avut oportunitatea de a-l cunoaște personal, fiindu-ne musafir la hotel. Am fost apoi și la conferința lui publică. Despre această cuvântare nu mă feresc să spun că ar sta cu demnitate alături de cele mai bune Ted Talkuri, păcat că a fost organizată într-o locație nepotrvită și la o oră și mai nepotrivită. Și spun asta pentru că dacă Ben ar fi vorbit în weekend sau după ora 18:00, sunt sigură că publicul în sală ar fi fost mult mai numeros.

Dar să vă scriu câteva lucruri pe care le-am învățat de la el, sau pe care mi le-a reamintit:

1. Diferența între a fugi și a călători

ben southall alba iulia (4)Uneori pleci într-o excursie pentru a fugi de viață, alteori pentru a te regăsi pe tine și a te dezvolta. Ben vorbește despre călătoriile care te schimbă ca om. Ne-a povestit despre cum a mers din Australia până în Londra cu scopul de a descoperi ce înseamnă fericirea pentru fiecare popor.

Și că suntem la subiectul acesta… știți ce a descoperit? Că indiferent de vârstă, de nație sau de sex, ingredientul care contribuie cel mai mult la fericirea noastră este familia și relațiile sănătoase.

2. Ieși din zona de confort

ben southall alba iulia (2)

Acesta este deja un clișeu, dar trebuie repetat precum o mantră. ”Life is too short to say maybe tomorrow” zice el. Și e adevărat. Totuși, trebuie să știi că ceea ce vezi în poze, cu peisaje feerice, nu e neaparat ce vei întâlni în realitate (asta mi-a amintit de tura noastră din Parâng). Dar un lucru e sigur: este cel mai bun mod de a învăța ce e viața.

A început să călătorească în lume urmărind eclipsele totale. Am aflat că asta se numește „Umbraphile ” (o persoana care iubeste eclipsele, iar uneori călătorește pentru a le vedea). Dar momentul în care pasiunea lui s-a conturat cu adevărat a fost lectura unei cărți: „ Overland travel”, o carte din anii 50 despre acest tip de călătorie. De adăugat cu siguranță pe lista mea de lecturi!

3. Importanța familiei

ben southall alba iulia (1)

Cum ar fi fost dacă Ben nu l-ar fi avut aproape pe tatăl său atunci când îl reparau pe “Colonel Mustard”, Land Rover-ul cu care urmau să facă turul Africii în expediția Afrotrex?! Și câți părinți le-ar spune copiilor să meargă în necunoscut un an, deoarece știu că asta îi va pregăti pentru viață. “Take risks but don’t take stupid risks” e poate cel mai bun sfat pe care un părinte îl poate da copilului său, sfat pe care și Ben l-a primit și l-a ascultat (zice el!) la rândul lui.
Sau ar mai fi avut aceeași poftă de aventură dacă nu ar fi găsit-o pe Sophee, cea mai bună prietenă, soție și în câteva săptămâni mama copilului său?! Să cultivăm relații de calitate pentru că asta ne va aduce zâmbetul în suflețel.

4. Înainte de aventură, pregătește-te

ben southall alba iulia (5)

Poate mulți s-ar fi așteptat să spună o poveste despre cum trebuie să fugi în lume și să cât de cool e să trăiești din a călători. Nu a fost deloc așa. Ben este un expert în a combina aventura, sportul, cazurile sociale și pr-ul. Ceea ce înseamnă că fiecare călătorie însemna documentare, o pagină dedicată, o campanie de social media și tot ceea ce cartea de marketing spune că ai nevoie pentru a vinde un produs. Iar în acest caz, „produsul” era aventura pe care urma să o desfășoare.
Să vă dau un exemplu: el a citit că România va împlini 100 de ani în 2018, că Unirea s-a semnat la Alba Iulia și că șanțurile Cetății Alba Carolina au 2,7 km de pistă de bicicletă. A venit așadar cu ideea de a face un record pe care nimeni nici măcar nu a îndrăznit să și-l imagineze: 100 de ture în jurul cetății pe bicicletă. Publicitatea care a venit după, atât pentru el cât și pentru Alba Iulia, s-a ridicat la nivelul performanței lui!
De asemenea, oricât de bine ar suna un job unde ești plătit să călătorești, vă asigur că nu e chiar așa. Vă spun pe cuvânt! Ben nu încheia nicio seară mai târziu de 22:00. pentru că trebuia să se întoarcă în cameră să lucreze. Dimineața o începea înainte de ora 08:00, iar în fiecare excursie își căra câteva kilograme de aparatură foto-video. Nu știu dacă scenariul acesta ar fi tocmai „concediul ideal” pentru majoritatea dintre noi.

5. Care este „cel mai bun job din lume”

ben southall alba iulia (3)
Am fost cu Ben la o cină românească, din aceea cu masă lungă și îmbelșugată. Un invitat a venit mai târziu, nu prea știa ocazia petrecerii, așadar a fost îndrumat de gazde: „Uite, te poți așeza lângă omul cu cel mai bun job din lume”. El s-a pus lângă mine. Toți am râs.
Câteva zile mai târziu, la conferință, ne-am dat seama că invitatul întârziat poate avea dreptate. În călătoriile sale, Ben a descoperit ceva frumos: fiecare om poate avea cel mai bun job din lume. Fie că e un pilot de avion, un ghid turistic sau un membru al echipei care lucrează la ecologizarea oceanului. Atunci când pui pasiune în ceea ce faci, poți să-ți creezi singur „best job in the world”. Oriunde, oricând!
Iar dacă sfaturile acestea ți-au plăcut, poți să citești și povestea Familiei Zapp, alți călători care mi-au dat niște frumoase lecții de viață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *