Garden Party la palat

Invitația a sosit într-un plic pe care era scrisă caligrafic adresa hotelului. Înauntru, cu o dactilografie perfectă și monograma regală ca antet, se aflau toate detaliile evenimentului: ora, locația, dress code-ul, protocolul și contactul.

E genul de invitație pe care nu îl primești în fiecare zi, așadar e cu neputință să refuzi. M-am simțit onorată ca pe 10 mai, de Ziua Regalității, să fiu la Palatul Elisabeta la tradiționalul Garden Party.  Ziua de 10 mai este una importantă pentru Casa Regală și implicit pentru istoria României: la 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 10 mai 1877 Vodă Carol proclama Independenţa României, iar în 10 mai 1881 domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României.

Intrarea s-a făcut pe o alee de câteva sute de metri, prin Muzeul Satului. De o parte și de alta erau soldați într-o postură perfecte, pe care uniformele erau potrivite întocmai ca pe un manechin de croitorie. Salutau protocolar cu sabia și simțeai că e o zi importantă. În curtea exterioară, cavaleria avea și ea o ținută ireproșabilă. Ne sunt verificate invitațiile și intrăm în grădină. E multă lume. Câteva mii de oameni. Personalități și oameni simpli. Un eveniment unde doamnele poartă pălării elegante și poșete mici. Am primit fiecare câte un mic tricolor, iar unii au venit cu steagul monarhiei frumos decorat cu ciucuri pe la colțuri. Atmosfera îmi face fluturi în stomac. Nu știu alții cum sunt, dar mie mi-au plăcut mereu poveștile cu regi și regine!

La ora 17:00, Familia Regală a ieșit la balconul decorat cu catifea. Mai întâi A.S.R. Principesa Margareta, Custodele Coroanei, apoi A.S.R. Principele Radu și A.S.R. Principesa Maria. S-a strigat „Trăiască regele” și s-a cântat „La mulți ani”. Lumea aplauda și flutura steagurile, într-un moment care ar fi putut face pe cel mai mare dușman de țară să se convertească la patriotism. Sau poate sunt eu subiectivă, venind din capitala de suflet a României… Cei trei au venit apoi în grădină, au salutat participanții și au schimbat scurte povești, în timp ce fanfara susținea un mic concert. Cu puțin după ora 18:00, Familia Regală a reapărut la balcon și și-a luat „La revedere” de la invitați, în timp ce dintr-o altă aripă a palatului au fost eliberați sute de porumbei.

A fost un eveniment scurt, însă de o eleganță aparte. Urmărind atent evenimentului, nu ai cum să nu remarci cu admirație PR-ul desăvârșit al Casei Majestății Sale Regelui! Nu știu ce altă instituție ar reuși să impună asemenea respect și conduită.

Ieri am fost la Garden Party, azi am fost la Alba Food Fest. „Compari mere cu ananas” cum ar spune Marius. E adevărat, dar poate avem nevoie de mai multe astfel de modele în jurul nostru… poate avem nevoie de mai multe povești cu regi și regine.

10 mai ziua regalitatii (1) 10 mai ziua regalitatii (3) 10 mai ziua regalitatii (4) 10 mai ziua regalitatii (5) 10 mai ziua regalitatii (6)

18425629_10155849378502788_1902136459_n

10 mai ziua regalitatii (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + sixteen =