Ce aveți cu vegetarienii?

Perioada mea preferată din an este postul. Că-i miercuri sau vineri, Paște sau Crăciun. Nu contează. Îmi plac aceste zile pentru că poți cere mâncare vegetariană cu naturalețe. Desigur, sub denumirea „de post”.  În orice alte condiții, să recunoști că ești vegetarian e ca și cum ai zice că deții puteri magice în era inchizițiilor.

Dacă totuși ai avut curajul să ieși la iveală, așteaptă-te la una dintre următoarele reacții:

1. „Vă servim doar garnitura”

not-only-vegetables

Aceasta e cea mai populară replică. Se ia farfuria din față și se aduce înapoi o farfurie cu cartofi. Dacă ai nororc, porție dublă. Dacă ai pile, poate se combină cu puțin sos. Te-ai scos!

Anunțăm pe această cale că un vegetarian mănâncă și altceva decât cartofi prăjiți, orez și salate. Așadar un bucătar ar trebui să fie mai creativ. Mi-e dor de fripturile de tofu și de grătarele de legume cu care ne răsfățau în alte țări. În Alba Iulia, pot număra pe degete restaurantele care au și opțiuni vegetariene (altele decât cașcaval pane sau garnituri).

2. „Asta s-a comandat”

vegetarian-problems

Vă povestesc o întâmplare de săptămâna trecută, de la cea mai „de fițe” sală de nunți din oraș. „De fițe” doar prin prisma prețului aveam să aflăm în scurt timp. Deși meniul vegetarian a fost comandat cu câteva zile înainte, după aperitiv s-a uitat complet de acest detaliu. Cam după o oră de insistențe și așteptări, îmi primesc și eu o feliuță de pește uscată și trei rotogoale de cartofi. Cartofii au mers bine, dar peștele era incomestibil. Mare mi-a fost greșeala că nu am tăcut! Mai bine aș fi mâncat alunele de pe masă și câteva sărățele! Șefa de sală, o doamnă care m-a convins rapid că studiile la capitală nu compensează cei 7 ani de acasă, mi-a aruncat sec:

„Asta s-a comandat! Dacă nu vă convine, duceți-vă la pizzeria din sat!”

„Poftim?” întreb eu real șocată.

„Da. Cum ieșiți pe poartă, faceți stânga. E în centru și e deschis non-stop!”.  

Cumsecade să ofere informații suplimentare. Dar destul de greu de pus în practică (cu atât mai mult cu cât ieșirea din sală era o mare „plajă” de nisip!).

3. „Am fiert carnea, dar acum am scos-o! Puteți mânca.”

nutrition

Desigur, dacă ajungi la nivelul acesta înseamnă că ai antecedente. Adică cel puțin odată ți s-a servit o ciorbă în care a fiert ciolanul o zi întreagă, iar apoi ți-a servit-o pe motiv că „nu vezi fir de carne în ea!”. Vreo 2 indigestii am la activ după asemenea cheleneri binevoitori.

Un vegetarian nu a renunțat la carne pentru că nu-i place forma fripturii în farfurie. Deci nu, nu e ok o varză călită în unsoare sau un gulaș fără bucăți de carne vizibile! Poate avea probleme de sănătate serioase dacă nu se ține cont de aceste aspecte. În State am avut un examen întreg despre evitarea croscontaminării în HORECA. Aici, e un alt subiect SF.

4. „Dar de ce ești vegetarian?”

bacon

N-am auzit niciodată întrebarea „Dar de ce ții post?”. Motivația religioasă te-ar absolvi de orice, însă o altă credință este supusă necuratului. Iar în cele mai multe cazuri, urmează argumentele contra. Contra a orice motiv ai spus tu. Nu că ai încerca să faci vreo pledoarie pentru o viață fără carne. Nu-ți cauți adepți noi.  Nu, tu vrei doar să mănânci. În liniște. Nu poți, pentru că se va găsi cu siguranță acela care va zice: „Am auzit eu că…” sau „Eu n-aș putea trăi fără carne.”.

Informație șocantă: Sunt vegetarieni pe care nu-i interesează ce mănâncă cei din jur, nu-i interesează ce se aude la știri și nici măcar nu sunt entuziasmați să împărtășească motivele pentru care au optat pentru acest regim.  Nici nu ar fi adus acest subiect în discuție dacă nu v-ați fi nimerit împreună la cină.

În completarea acestei întrebări vine mai mereu: „Dar de cât timp?”. Urmează inevitabil exclamarea: „Adică de 9 ani n-ai mai mâncat carne?!”.  Întrebarea asta e la fel de inutilă ca aceea adresată unei virgine: „Adică tu de 25 de ani nu te-ai culcat cu nimeni?!”  

chuck-norris

Desigur, sunt și excepții. Multe excepții. Dar să nu uităm că am vorbit doar despre nivelul cel mai ușor. Urmează interesantele: halal, kosher, gluten free, sodium free etc etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *