Laudă plictiselii

În copilărie, cel mai bun prieten era fratele meu… la fel și cel mai mare dușman! Am ajuns la asta după mult timp petrecut împreună, pentru că mama ne lăsa adesea singuri acasă. Iar în această singurătate, după aproximativ o oră, apărea inevitabil afirmația:

Mă plictisesc!”. 

Și ah… atunci se revărsa tolba creativității! Desene pe pereți, cortul din așternuturi și memorabilele artificii din hârtie igienică (e drept, nu cea mai bună invenție a noastră!). Și să nu uit de colecția de pălării din foi de calendar pe care o vedeam pe marile scene de la Paris.

Iar apoi au trecut anii. Ai mers la școală. Te-ai angajat. Ai taskuri. Nu lași nicio clipă neutilizată pentru că te simți responsabil. Mereu e un beculeț de telefon care pâlpâie, sau un moment în care spui „în sfârșit am timp să mă ocup și de asta”. Și te ocupi. Că ești important de ocupat! Iar ispita scroll-ului și a swipe-ului pe telefon e mare!

Știați că plictiseala „de moarte” este de fapt plictiseală „de viață”. De ce?

1. Te trezește la realitate

Ai timp să te gândești: ce merge bine?/ ce merge rău? Când ești mereu ocupat, poți fi blocat între situații care nu ne satisfac. Nici nu-ți dai seama.  Ca atunci când ești pierdut în pădure, dar continui să mergi. Ba te mai și grăbești. Că n-ai timp să stai, să te odihnești, să te uiți la hartă.

2. Te face să revezi obiectivele

De obicei, când ești plictisit, începi să visezi cu ochii deschiși. La ce visezi? Ei, acela e obiectivul tău! Oricât de ridicol pare, ține-te de el că te duce în direcția bună!

3. Devii o persoană mai bună

Știați că în momentele de plictiseală suntem mult mai orientați spre activități caritabile? Am aflat și eu astăzi din acest articol.

4. Te face mai fericit

Dacă în fiecare zi ai mânca cheesecake cu sos de zmeură, în două săptămâni te-ai scârbi. Bine, fie 3 săptămâni… e totuși cheesecake! Așa-i și cu o viață plină plină de activități. Oricât de interesante și interactive ar fi, dacă nu știi să faci pauză, ajungi să le disprețuiești.

5. Te face mai creativ

S-a făcut odată un studiu. Cine găsește cele mai multe întrebuințări la un pahar de plastic. Știți cine a câștigat? Persoana care a citit cartea de telefon în timp ce făcea activitatea aceasta.  Ați văzut și copiii cât de creativi sunt când nu au ce face…

Iar pentru a vă convinge și mai mult, rezultatul ultimei noastre plictiseli:

bal mascat

E drept, momentele de „dolce far niente” trebuie să fie limitate. Dar lasă-le să fie! Bucură-te și învață de la ele!

Semnat cu plictiseală,

Iulia din Alba Iulia

 

Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 5 =