Turismul și piețele

Când călătoresc spre o destinație nouă, îmi pun cei mai comozi pantofi, o hartă în buzunar și aparatul la purtător. Mă opresc neapărat și la o piață locală. Fie că se numește „farmers’ market”,grand bazar” sau „marche local”, acolo te simți parte din comunitate. Pentru asta călătorim, nu-i așa? Să cunoaștem o cultură nouă!

O piață este o experiență completă. Te amețești în aromele condimentelor, te joci cu texturile și formele fructelor sau încerci să ghicești povestea fiecărui obiect vândut la un târg de antichități.

Iată câteva dintre piețele pe care le-am vizitat care mi-au rămas în amintire:

amish
Tutun la uscat într-o comunitate Amish din Pennsylvania (US)
avignon
În Avignon (FR) găsești și altceva decât lavandă
bahamas
La piața din Nassau (Bahamas), pescarii aduc peștele proaspăt cu barca și îl pun direct pe o masă de piatră. Vânzătorul, cu picioarele în ocean, feliază fiecărui cumpărător porția dorită.
marseille
În Marseille, cel mai popular produs este săpunul
muntenegru piata
La o piață dintr-un mic orășel din Muntenegru se vindea kitul complet pentru prepararea țigărilor.
us
La un târg local din Maryland (US) cineva își vindea colecția de insigne. Am găsit acolo pinul oficial al delegației României la Jocurile Olimpice din 1976.
piata locala scotia
Într-un orășel mic mic mic, de pe o insulă mică din Scoția, am găsit o piață a artizanilor locali. Locația: biserica orașului!
gallery sale
Gallery Sale: un târg pe care l-am organizat în scop caritabil. Au fost două ediții, fiecare cu un real succes. Ni s-a cerut să organizăm acest târg cel puțin de două ori pe an.
DSC_2665
Dar cred că piața mea preferată rămâne Spice Bazar din Istanbul.

Ar fi trebuit să pun poze și de la piața din Alba Iulia. Dar niciodată nu am loc să iau și aparatul la mine, pentru că vin prea încărcată cu bunătăți. Găsești acolo cucuruz de Mihalț, roșii de Bărăbanț și ceapă de la Micești.  Și câte și mai câte…

Cât de frumos ar fi ca piața din Alba Iulia să fie ce erau odată târgurile! Aș invita cât mai mulți producători autohtoni să ia parte. Să vină localnici, pentru a susține economia locală, dar și turiști, pentru că aș adăuga-o pe lista obiectivelor turistice din oraș.

Iar în încheiere, Alina mi-a dat un articol care mi-a făcut poftă de călătoriile noastre prin piețele Americii. Asta așa, în caz că nu v-ați convins că la alții piețele sunt un „must see”.

 

Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + nineteen =