Cum se face un afiș: lecții de la copii

De curând, un student m-a întrebat de unde poate învăța mai multe despre marketing. I-am răspuns: de peste tot din jurul tău!

Astăzi: anunțul de pe strada mea. Poză proaspătă, făcută acum 35 min. 

Se vede că e scris de niște copii care nu l-au citit vreodată pe Kotler, dar are elemente excelente în realizare, de merită să-i nominalizezi la un premiu în domeniu. Hai să vedem elementele:

1. Fontul folosit

Scris mare, citeț, cu numele produsului vândut pe prima linie.

2. Copywritingul

Afișul acesta nu îți vinde ceva, te informează. Nimeni nu dorește să îi fie vândut ceva: clientul vrea să ia singur decizia asupra achiziției. Așadar, copiii ăștia au scris acest genial „Dacă doriți”. 

3. Grafica

O săgeată simplă, spre dreapta, care ajută creierașul potențialului cumpărător să o apuce în direcția indicată.

4. Partea emoțională

Sunt sigură că dacă ar fi vrut, copilașii ar fi găsit o cale să scrie la calculator anunțul. Dar ei l-au scris de mână. Și te emoționează. Te gândești la niște prichindei care se chinuie întreaga zi să se cațăre în cireș, doar pentru a-și câștiga singuri niște bănuți. Iar tu îi ajuți în primul lor demers de antreprenori (bine, cred că e al doilea, îmi amintesc, în toamnă, vindeau struguri… dar nu-i pârâți la ANAF că nu cred că dădeau bon fiscal). Deja le și vezi fericirea de pe față când își cumpără un plic cu fotbaliști cu bănuții de la tine, iar tu te simți bine că ai contribuit la această bucurie!

5. Poziționarea

Unde pui afișul este important, iar ei au găsit un loc excelent : pe indicatorul STOP. Adică exact în locul unde oamenii sunt obligați să se oprească. (nu știu cât de legal e să pui un afiș acolo, dar sigur are impact)

Sunt sigură că cei care au realizat acest afiș nu au ținut cont de nimic din ceea ce scrie mai sus, însă două lucruri sunt certe:

  • inspirația este peste tot în jurul nostru, trebuie să ținem doar ochii deschiși
  • prichindeii ăștia au un viitor frumos înainte

Așadar să învățăm de la cei mici… dacă doriți!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − one =