Detoxifierea dulapului

S-a întâmplat cândva înainte de Paște. M-am trezit la 5 dimineața, pentru a fi sigură că niciun vizitator, niciun telefon, nicio ispită nu mă va putea întrerupe. Am scos toate hainele din dulapuri. Toate. Și din cutia ascunsă în debara, și din șifonierul de pe hol, chiar și lenjeria din micul sertăraș din baie. Le-am scos pe toate și le-am pus pe podea. Apartamentul a luat forma unui relief plin de coline textile. Unele încă mai erau împachetate, altele se țineau strâns de câte un umeraș, dar cele mai multe au cedat și s-au amestecat într-o haotică formă de culori și texturi.

M-am uitat la ele. Pe mai bine de jumătate nu le purtasem de câțiva ani de zile. Pe unele nu le-am purtat deloc. Mi-a venit să plâng. Fără nicio exagerare! Cât de inutilă toată această „agoniseală”! Mormanul de haine din fața mea era atât de toxic…. Din atâtea și atâtea puncte de vedere!

Am găsit 6 categorii de haine:

  1. Cele care n-au fost purtate niciodată. Purtau încă etichetele pe ele, niște etichete cu buline roșii… Așa cum bărbații se lasă seduși de buzele roșii ale unei femei, acestea se lasă seduse de etichetele roșii ale reducerilor!
  2. Cele „de firmă”. Sindromul românului care merge în State: își umple geamantanele de branduri. Eu am fost la extremă, pentru că locuind acolo mai mult timp, am reușit să umplu aproape un container. Pe care da, l-am trimis cu vaporul spre România, a ajuns la mine după 3 luni și a fost depozitat pe diverse rafturi ale dulapurilor mai sus menționate.
  3. Cele cu valoare sentimentală. Aici intră rochia de la banchetul de a XII-a, cea de la terminarea facultății, cea de la terminarea celei de a doua facultăți, cea primită de la mama de ziua mea și cea cu care am fost la prima întâlnire cu X-ulescu.  Fiecare a stat nemișcată pe umerașul ei cel puțin 3 ani!
  4. Cele „de folosală”. Adică haine care nu arată bine: sunt scămoșate, poate chiar rupte, decolorate etc. Dar sunt în dulap, pentru că „le mai porți prin casă”.
  5. Dublurile. Găseam un tricou care îmi vine bine, îl luam…. în 3 exemplare, pe 3 nuanțe diferite! Desigur, ajungeam să port doar unul dintre ele, restul adunau praful și timpul între țesături!
  6. Cele care mă fac să mă simt bine. Aici intră haine vechi și noi. Puține. Mult prea puține. Dar sunt cele care îmi vin bine, mă înveselesc atunci când le port și îmi completează personalitatea.

Am mai făcut de multe ori „curățenie în dulap”, dar niciodată atât de radical. Niciodată nu mi-am propus să iau în mână fiecare articol, să mă uit la el, să văd dacă într-adevăr îmi aduce bucurie sau nu faptul că îl am în dulap. Practic, din cele 6 categorii de mai sus, am păstrat-o doar pe ultima, care însemna cam 20% din toate hainele pe care le aveam.  Am continuat cu bijuteriile, cu gențile, cu pălăriile și cu pantofii. Zilele următoare e rândul cărților și a lucrușoarelor din bucătărie.

ÎNAINTEdetoxifierea dulapului (1)

detoxifierea dulapului (6)

DUPĂ

detoxifierea dulapului (2)

detox dulap (2)

Știți cum m-am simțit după? Ca un om renăscut! Uite doar câteva avantaje:

  • casa este mai curată, pentru că nu mai am ce împrăștia peste tot
  • casa este mai spațioa, deoarece am renunțat la 2 dulapuri (nu mai aveam ce pune în ele!)
  • sunt mai punctuală: nu mai pierd timpul căutând ținuta perfectă. Păstrând doar hainele din ultima categorie, pe orice pun mâna, îmi vine!
  • mă simt mai bine, pentru că port doar haine care mă fac să mă simt bine. Iar asta inclusiv când sunt doar eu cu mine. Ar trebui să învățăm că cea mai importantă relație este cu noi înșine.

După această campanie, au rezultat câteva cutii imense cu haine, jucării și alte obiecte. Toate cele care merită „a doua șansă” vor fi vândute la Spring Gallery Sale, iar banii obținuți de pe ele vor fi investiți în construcția unei camere senzoriale pentru copiii cu autism de la Asociația Proiectul Viziunea Nevăzătorilor.

Iar dacă te-am motivat să renunți la câteva obiecte pe care nu le mai folosești, poți să le donezi până sâmbătă, 28 mai. Cei de la Framm’s vor colecta toate donațiile, iar duminică ne vedem la târg!

spring gallery sale

Dă mai departe vestea!

PS: Iar dacă ați ajuns până aici, vă mai dau un pont: un audiobook foarte foarte bun pe această temă este cel al lui Marie Kondo. Îl găsești aici! Eu l-am ascultat deja de 4 ori!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *