Tu cum ne poți ajuta?

Proiectul camerei senzoriale a început în toamna lui 2014. De atunci ne mișcăm, uneori cu pași mari, de avem impresia că stabilim un nou record olimpic, alteori atât de lent încât ne condamnăm (poate prea aspru) că nu găsim suficientă automotivație și energie pentru a mișca proiectul mai repede.

Acum câteva săptămâni, am realizat o nouă etapă. Vedeți detalii aici. Ne place, pentru că începe să prindă viață. Mai mult, pe măsură ce dotările încep să apară, copiii le și folosesc, așadar banii strânși din donații sunt deja folosiți pentru a ajuta pe cei mici.

Astăzi am aflat o nouă veste bună: în luna iunie, la Asociația Proiectul Viziunea Nevăzătorilor vor veni traineri specializați în terapia în camere senzoriale. Așadar încercăm să grăbim cât mai mult lucrurile, pentru ca profesorii și terapeuții de la centru să profite cât mai mult de acest curs.

Am făcut o listă a materialelor de care mai avem nevoie, însă suntem siguri că printre prietenii noștri sunt din cei care ne-ar putea da o mână de ajutor specializat. Concret, de ce mai este nevoie:

1. Lămpi de lumină

Sunt așa-numitele „lava lamps”. Vrem să achiziționăm două astfel de gadgeturi de înălțimi mari (1m – 1,5m). Dacă știți un furnizor de încredere cu prețuri accesibile, vă rugăm să ne dați de știre.

2. Oglinzi child friendly

Sunt niște oglinzi speciale care nu se sparg, foarte importante pentru această cameră. Vor fi amplasate într-un colț al camerei și vor avea înălțimea de aprox. 1,5m.

3. Covoare tactile

Pentru cei mici este important să simtă diverse texturi sub piciorușe. Dacă aveți bucățele de mochetă, covor sau alt material textil, le primim cu mare drag!

4. Cutii de depozitare

Jucăriile și accesoriile senzoriale stau momentan în saci și cutii de carton. Vrem să achiziționăm cutii frumoase și utile, pentru a organiza cât mai bine sala.

5. Perete pentru dezvoltarea abilităților cotidiene

Este un perete prin care cei mici vor deprinde abilități pentru viața de zi cu zi. Concret, pe un perete vom monta lacăte, robineți, șireturi, fermoare, închizători, întrerupătoare, perii și alte materiale cu care cei mici se vor întâlni zilnic. Îl avem pe Framm care s-a oferit să facă montajul, însă vom avea nevoie de materiale. Dacă aveți pe-acasă materiale care ne-ar fi utile pentru acest panou, să ne anunțați.

6. Videoproiector

Vom avea nevoie de un videoproiector. Dacă știti un pont de o ofertă preț/calitate foarte avantajoasă, vă rugăm să ne contactați.

7. Sistem sunet

Sistemul de sunet trebuie să aibă microfoane și boxe semi-performante. Vă spun cu mâna pe inimă că încă îmi sun fratele când am o problemă cu sistemul din casă, așadar dacă cineva ne poate ajuta cu recomandări am fi foarte recunoscători.

8. Laptop

Acum avem un calculator, însă știm că un laptop ne-ar ajuta și mai mult. Ideal ar fi unul care să fie dotat cu o placă de sunet cu 5 ieșiri… sau cred că așa îi spune. Pentru cei care vorbesc acest limbaj mai bine decât mine, este ceva ce ne permite să legăm la laptop un sistem cu mai multe boxe.

9. Perdele de mărgele

Perdelele de mărgele sunt… perdele de mărgele! Șiraguri cu bobițe de texturi și forme diferite. Vrem să le facem noi, însă materia primă este neașteptat de scumpă.

10. Pufuri (bean bags)

Pufurile sunt utile pentru a face camera cât mai confortabilă și primitoare, dar și pentru exercițiile locomotorii. Am scris deja marilor firme din România care produc aceste pufuri să ne acorde un discount, însă nu am primit niciun răspuns. Dacă aveți ceva „pile” la cineva care produce așa ceva, puneți o vorbă bună pentru noi.

11. Panou de cățărare

Tot pentru colțul de dezvoltare a abilităților motorii, vrem să amenajăm un mic panou de cățărare. Orice ajutor pe această parte este de folos.

12. Hamace

Știți pe cineva care fabrică hamace sau aveți un furnizor de încredere de materiale? Împărtășiți contactul cu noi!

13. Alte materiale senzoriale

Dacă aveți pe acasă jocuri sau materiale care ar fi potrivite pentru acești copii, le primim cu drag! Jucăriile unui copil de 2 ani pot fi foarte potrivite pentru stimularea senzorială a unui copil de 5 ani cu dizabilități. De asemenea, dacă aveți mâini dibace și puteți creea diverse chestii din materiale textile, avem câteva propuneri pentru voi. Să vă dăm un exemplu concret, cea mai mică și mai prăpădită carte senzorială costă 50 lei, ori cineva cu răbdare și cu dragoste pentru cei mici ar putea-o crea din materiale reciclate.

Câteva lucruri de care este important să țineți cont:

  • în această cameră senzorială va fi dotată cu materiale de cea mai bună calitate. Dacă aveți obiecte de donat, acestea trebuie să fie noi sau în stare foarte bună.
  • proiectul are la bază un proces de autoeducare. Nimeni din echipă nu a lucrat direct cu o cameră senzorială. Am vizitat, am citit, am căutat și am aflat despre ce e vorba. Dar știm că nu suntem experți. Așadar, dacă aveți orice idee de îmbunătățire a proiectului, vă rugăm să ne-o împărtășiți.  

Momentan, mai avem peste 3.628 lei strânși. Nu sunt mulți, dar nici puțini. Vrem să-i cheltuim cu cap, pentru că nu ne-a fost ușor să-i adunăm. De-asta vă cerem ajutorul, pentru a face achizițiile cât mai înțelept.

Puteți să ne dați mesaj pe iulia@casutacuzambete.ro, puteți să lăsați un comment la această postare sau ne auzim la telefon 0743682045.

Chiar dacă nu ai la îndemână acum nimic, dă vestea mai departe, poate va ajunge la cineva care ne poate ajuta.

Mai jos, câteva poze recente din cameră:

20160407_190520 20160407_192158

20160407_192941

Să ne zâmbim cu bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 2 =