Ora Pământului în caricatură

 

Se spune că organizator de evenimente este a cincea cea mai stresantă meserie din lume. Pe de o parte din cauza bătăilor de cap pe care le ai până la data evenimentului, pe de altă parte a imprevizibilului care se poate întâmpla în momentul evenimentului. Au arătat-o ieri, organizatorii Orei Pământului în Alba Iulia.  Ei au lansat lampione, iar aceste lampioane au ajuns în boscheți, provocând un mic incendiu. Haideți că mai scriu asta odată, să fie clar: de Ora Pământului, s-au lansat lampioane, care au provocat un mic incendiu. 

Filmul martor:

Mă întreb cine a avut ideea să sărbătorească Ora Pământului  în asemenea mod?! Ce e greșit în această abordare:

  1. Evenimentul pare făcut doar pentru imagine

Cred că nimeni nu s-a gândit cu adevărat la cauza pe care o susține. Mi-am amintit de un prieten pe care l-am întrebat dacă ar vrea să se implice în organizarea unui eveniment sportiv cu ocazia unui târg. Târgul nu avea nicio legătură cu sportul. A spus că „Nu, pentru că nu fac sport doar de paradă.”. Atunci nu știu dacă l-am înțeles foarte bine, acum îl înțeleg.

2. Pentru un eveniment, faci mai multe scenarii

Atunci când planifici, un eveniment, iei în calcul și câteva scenarii legate de ce s-ar putea întâmpla. De bine, dar mai ales de rău. Am scris mai prin septembrie un articol mai larg despre asta, când explicam de ce nu mai folosim lampioane la evenimente. Citiți acolo și veți vedea pe prima poziție „risc de incendiu”. Când eram implicată în organizarea evenimentelor în State, nici nu se admiteau lampioane în oraș. Pur și simplu municipalitatea nu le aproba. N-au avut un accident, însă astfel au prevenit multe! Aici au ars doar niște boscheți, dar vă dați seama că o flacără zburătoare poate creea multe dezastre (așa cum o scânteie a creat o calamitate în Noiembrie)

    3. Lipsă de creativitate.

Da, de creativitate! Pentru că lampioanele sunt cea mai ușoară rețetă pentru a face rapid un eveniment: 5 lei/ buc, lumea este interesată și ai un cer plin de luminițe, deci creezi și emoție. Traducere: costuri mici + grad mare de participare + câștigi o bucățică din sufletul alegătorului. Dar haideți să ne provocăm să creem altceva. Ceva ce n-a mai fost în Alba Iulia. Să călătorim, să citim, să aducem aici lucruri care să facă din Alba Iulia un exemplu pentru întreaga țară. Haideți să ne autodepășim!

În încheiere, îmi asum o parte din responsabilitate. Am văzut anunțul de eveniment cândva, în timpul săptămânii. Aveam în minte toate cele scrise mai sus, dar nu m-am obosit să trag pe cineva de mânecă. Da, e ușor să critic acum, dar ar fi fost mai constructiv să îi sprijin înainte, să le împărtășesc din expertiza mea pe subiect. Iar cu această ocazie, sunt tot mai motivată să aduc în Alba Iulia campania „8 Hours Overtime for a Good Cause”. Așadar 2017 va fi probabil anul pentru asta! Vă țin la curent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =