Cetatea Făgărașului

Atunci când îți vine greu să pleci în weekend de acasă dar ești tot cu gândul la călătorii, ajungi să scrii despre drumuri mai vechi pe care n-ai apucat să le povestești.

Când toamna era la început, iar soarele te păcălea că va fi cald o veșnicie, ne-am luat prietenește să descoperim Cetatea Făgărașului. Era unul dintre obiectivele pe lângă care am trecut de cel puțin 50 de ori, însă niciodată nu m-am oprit să îl vizitez.

Intrarea este 15 lei, iar turul durează între 1 și 3 ore, în funcție de cât de mult dorești să poposești. Au și un program foarte interesant: localnicii pot vizita cetatea gratuit, pe baza buletinului. Cred că mai multe orașe ar trebui să investească în promovarea obiectivelor către proprii locuitori. Detalii aici.

Cetatea se recomandă ca „Cetatea care nu a fost cucerită niciodată”… discutabil slogan. În primul rând nu este o calitate pe care doar cetatea aceasta o are (nici cea de la Alba Iulia nu a fost niciodată cucerită de exemplu). În al doilea rând, pentru că nu se recomandă să construiești comunicare cu elemente negative(„nu”, „niciodată”).  Unii spun că ar fi a doua cel mai frumos castel din lume   (o afirmație ușor exagerată, dar un punct de vânzare excelent). Dar iată că iar mă iau cu de-ale marketingului și nu vă spun povestea. Dar mai bine vă arăt pozele, să vă convingeți că Făgărașul merită să îi acordați măcar o zi:

vizita cetatea fagaras (1)
Curtea interioară este foarte bine îngrijită. Desigur, e destinația ideală pentru fotografii de nuntă, așadar așteptați-vă ca sâmbăta să întâlniți miri și nuntași. Dar e bine, cică poartă noroc să vezi mireasa!
vizita cetatea fagaras (2)
Cetatea era odată locul de întâlnire al prinipilor Transilvaniei. Și aveau cu siguranță unde să-și poarte poveștile!
vizita cetatea fagaras (13)

Și era musai și o sală de mese (una din cele 66 de camere ale cetății)
vizita cetatea fagaras (14)
În 1599, Mihai Viteazul a ocupat cetatea și a dăruit-o soției lui, Doamna Stanca. Live, din penthouse-ul ei!
vizita cetatea fagaras (15)
Idei pentru decorațiuni interioare: gramofonul
vizita cetatea fagaras (11)
În camere este și o expoziție etnografică, unde portul din Transilvania, dar mai ales din Țara Făgărașului, poate fi admirat.
vizita cetatea fagaras (12)
O superbă laviță cu spătează și ladă pictată manual
vizita cetatea fagaras (7)
Într 1948 și 1960, cetatea a fost închisoare pentru oponenții sistemului comunist. Trebuie vizitată cu atenție și această expoziție, apropos de ce scriam într-un articol mai vechi.
vizita cetatea fagaras (8)
Ceaușescu susținea vegetarianismul
vizita cetatea fagaras (9)
O directivă din 47 care explică multe.
vizita cetatea fagaras (4)
Iar la final de tur, trebuie neapărat să admirați acest contrast între cele două turnuri: cel medieval, al cetății, și cel de prea strălucitor aur, al catedralei. Dar asta e subiect pentru o postare separată.

În preajma cetății mai sunt magazine de suveniruri, unele dintre ele autentice. Este și un canal care înconjoară cetatea, unde sunt lebede și se pot închiria hidrobiciclete. Noi aveam drum lung de mers, și foame pe măsură, așadar am oprit la Albota. Iar pentru a încheia această postare cu certitudinea că vă fac poftă de călătorit, să amintim și subiectul meniului.

vizita cetatea fagaras (5)
Bruschete cu caviar. Nu tocmai pe gustul meu, dar merită încercat.
vizita cetatea fagaras (6)
Păstrăvul e mereu proaspăt la Albota. De servit cu lămâie, mujdei și mămăliguță.

Am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea așa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =