Cel mai bun curs de public speaking aplicat

Alba Iulia. 700 de oameni, 3 ore, 21 de idei discutate, 0 lei taxa de participare. A fost seminarul lui Lorand Soares Szasz la noi în oraș.

L-am cunoscut pe Lorand l-a Brașov, la același seminar. Subliniez ACELAȘI, pentru că discursul gazdei a fost, în proporție de peste 90%, identic. De la structura cursului, la exemple și micile glume „spontane”, nimic nu s-a schimbat. Cu toate acestea, timpul petrecut acolo a fost foarte foarte util: a fost cel mai bun curs de public speaking aplicat! 

Să aduni 700 de oameni la un loc e o realizare, să le menții atenția 3 ore e deja artă. Câteva dintre tehnicile folosite de Lorand:

1. Personalizarea discursului

Alba Iulia în sus, Alba Iulia în jos. Cu orice ocazie, introducea numele orașului în discurs. Știți, cum face U2 la concerte când cântă „Stay” și pune în versuri numele orașului în care concertează, iar publicul aplaudă în delir. E un discurs gândit cu câteva fraze gen „fill in the blanks” (acolo unde se va pune numele orașului).  Iar publicul iubește un discurs dezvoltat special pentru ei.

2. Implicarea activă a participanților

Publicul este invitat să ridice mâna, să răspundă la întrebări, să intre în jocul lui. Publicul este parte din discurs, iar asta garantează atenția lor.

3. Onomatopee

La Lorand nu auzi un discurs liniar. Tonul este întrerupt de „mingea face zbung zbang” și „telefonul sună târrr, târrrr”. E dinamic, e amuzant, e pe placul publicului! Și cei care sunt în pericol să adoarmă ciulesc urechile.

4. Poveștile personale

„Eram la o conferință la Baia Mare și mi s-a întâmplat asta.”, „Când l-am sunat odată pe șeful meu i-am spus asta”… Discursul este presărat de povestioare din experiența lui. Ce ți-ar fi mai drag să asculți: o poveste sau un curs?

5. Probleme cu care publicul se confruntă

Lorand știe cât costă pătrânjelul în piață și cum e drumul între Aiud și Teiuș. Asta îl ajută să se apropie de oameni, să fie unul dintre ei. Știe despre angajați frustrați și despre patroni neîmpliniți. Dale Carnegie a fost cel care a spus prima oară că, pentru a fi iubit, trebuie să-i arăți celuilalt că-i înțelegi problemele. Iar publicul, în marea lui majoritate, l-a iubit pe Lorand.

6. Generalități amuzante

Din când în când, discursul ridiculariza situația românilor: „în orice lucru bun, românul găsește un lucru rău”. O afirmație cu care merge la sigur, având în vedere că studiile au arătat că românii sunt printre cele mai negativiste popoare. Ai câștigat aprobarea publicului. Este mult mai ușor să vinzi unui client care te aprobă, nu-i așa? Și la urma urmei, un discurs este o vânzare: timp și atenție vs informații.

7. Fă participanții să se simtă speciali

„Știați că doar 10% din populație este interesată să se autodezvolte, iar faptul că voi sunteți astăzi în sală demonstrează că sunteți între aceia care doresc să fie mai buni.”. Gata! Inimi topite și orgolii câștigate! Lorand a fost urcat cu încă două trepte pe piedestalul publicului!

8. Numeralele și graficele

La fiecare conferință, există scepticii. Iar scepticii au nevoie de dovezi cuantificabile. Asta au avut la curs: 21 de metode, anotimpuri aconomice care durează 12 ani, clienții trebuie să vină din 10 surse, recomandările trebuie gestionate în 4 pași samd. Graficele, fie că erau pe slideuri, fie că erau desenate pe flipchart, completau mesajul.

9. Copiii

În social media management avem o glumă: „când nu mai ai engagement la o pagină, postează poze cu pisici sau cu copii”. Sunt rețete sigure pentru a-ți atrage like-uri și share-uri. Speakerul nostru a fost maestru la capitolul acesta: a folosit un filmuleț cu un copilaș care spunea cât de mult îi place „povestea cu Lorand”.

10. Întărirea auto-criticii

Aceasta este o tehnică pe care o descrie pe larg Noam Chomsky când vorbește despre manipularea oamenilor prin mass media (altfel spus, cum au reușit să prostească poporul cu televizorul). Pe scurt: încerci să devalorizezi individul. Îl faci să creadă că el este singurul vinovat pentru toate necazurile din viața lui: nu situația economică, nu ghinionul sau destinul, nu politica, nu orașul în care s-a născut: EL! Momentul cheie pentru asta a fost când a pus pe toți cei 700 de oameni să scrie pe foaie „Salariul pe care îl am este cel pe care îl merit”.

În concluzie, ieșiți din casă, ieșiți din birou, căutați metode de a crește. Chiar dacă pare un subiect pe care îl stăpâniți, cu siguranță veți avea ceva de învățat. Cel mai relevant discurs în acest sens:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *