Un altfel de turist în Istanbul

Mă plimbam în Istanbul. De una singură, fără direcție. Căutam să scap de agitația bazarelor, a tonetelor de suveniruri, a turiștilor autoimortalizați de selfieuri. Căutam liniștea undeva… dar am găsit-o în cineva.

Era în fața Universității. O căciulă de lână tricotată pe cap și un rucsac spălăcit lângă el. Ședea turcește cu un caiet în brațe. Desena turnurile unei minarete.  Era din altă lume. Totul mișca în jurul lui, iar el emana un calm de nedescris. Îți venea să îl zgudui și să-i spui: „Hei, nu ești din filmul acesta!”. M-am așezat lângă el. M-a văzut, mi-a zâmbit și a continuat desenul.

Am intrat în vorbă cu el. Era din Slovacia. Călătorea de o lună și plănuia să mai stea departe de casă până la primăvară. M-am bucurat de blândețea privirii lui și i-am mulțumit. Am continuat plimbarea.

După 2 zile, am pornit în zone mai puțin cunoscute din Istanbul. Am vrut să văd adevăratul oraș. Am ajuns în cartierele unde turcii de rând își trăiesc viața cotidiană. Cartiere decolorate, cu muncitori, mizerie și sărăcie. Acolo, l-am întâlnit din nou. Își cosea căciula. Lângă el, un bătrân care lustruia ghetele trecătorilor. L-am salutat. M-a recunoscut și mi-a zâmbit. I-am spus că imediat va trebui să plec la aeroport, iar el mi-a cerut un favor. Mă pregăteam să îi dau ultimele lire pe care le aveam în buzunar. Dar nu, nu mi-a cerut bani. Mi-a cerut să îmi lustruiesc cizmele la prietenul lui, bătrânul cu crema de ghete. Mi-a cerut să-l ajut pe cel de lângă el, pe care nu îl cunoștea, nu îi vorbea limba, nu câștiga nimic de pe urma lui.

Am schimbat foarte puține cuvinte cu el în cele 2 momente în care ne-am întâlnit. Probabil nu ne vom mai vedea niciodată: nu ne știm numele, nu avem numere de telefon, nu ne cunoaștem adresa. Cu toate acestea, el m-a învățat, în câteva clipe, mai multe lecții decât multe cărți pe care le-aș fi citit.

Trăiți! Călătoriți! Iubiți!

DSC_2633 DSC_2907 DSC_2908

One thought on “Un altfel de turist în Istanbul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *