20 de lucruri pe care trebuie să le faci în Istanbul

M-a întrebat un prieten cât timp ar trebui să petreacă în Istanbul pentru a-l cunoaște cât de cât. Nu aș măsura în zile, însă i-aș propune o listă cu 20 lucruri pe care ar trebui să le bifeze cât timp este acolo…

1. Importalizează priveliștea perfectă

istanbul idei turism city break (22)
Nu căuta doar imaginile din vederi, fă un fel de foto safari până găsești unghiul care te va face să rămâi și să admiri panorama minute în șir. Noi l-am găsit la vechea fabrică de săbii, de unde număram toate vapoarele care se vedeau în zare. Și am avut ce număra!

2. Bazarul

istanbul idei turism city break (3)
Deși sunt împotriva consumatorismului, trebuie să faci o plimbare în bazar. Orice ai cumpăra, negociază! Față de prețul inițial, nu te lăsa până nu obții o reducere de cel puțin 50%!

3. Camerele ascunse

istanbul idei turism city break (4)
Dacă știi să te împrietenești cu localnicii, ajungi în niște locuri pe care nici nu ți le imaginezi! Așa m-am trezit într-o mansardă, prin spatele bazarului, unde se fabricau suvenirurile. Cum se fabricau? Unele erau produse pe loc (ex: mărgele, brelocuri etc), altele erau piese vechi recondiționate, altele erau piese chinezești antichizate. Lucrau acolo turci, algerieni și sirieni. Fum de țigară, narghilea și piele tăbăcită…

4. Ayran

istanbul idei turism city break (5)
Cel puțin un pahar pe zi!

5. Ceaiuri și condimente

istanbul idei turism city break (6)
Le găsești la tot pasul, însă în Spice Bazar (sau Bazarul Egiptean) e un adevărat curcubeu de ele. Alege-le pe cele la vrac, atinge-le, miroase-le, gustă-le! Și, desigur, atunci când cumperi, negociază! Nu-ți fă griji, fiecare tarabă are un aparat de vidat, așa că vei ajunge cu ele intacte în țară!

6. Trăiește ca un localnic

 

istanbul idei turism city break (7)
Intră într-o moschee. Dar nu în acelea turistice, în acelea de la periferie, unde nu îți cer bilet de intrare, ai voie să faci poze și toată lumea se așteaptă să cunoști obiceiul de a te descălța la intrare. Ușile nu sunt din lemn sau metal, ci dintr-o bucată mare de piele și material textil.

7. Rodiile

istanbul idei turism city break (8)
Ceai de rodii, fresh de rodii, rahat de rodii… nu pleca până nu te bucuri de această aromă!

8. Ora de rugăciune

istanbul idei turism city break (9)
Nu ai cum să nu le admiri credința. A bătut gongul, și toată lumea se îndreaptă spre Est. De la muncitori de rând la oameni de afaceri în costum, toată lumea respectă ora de rugăciune.

9. Paradisul fake-urilor

istanbul idei turism city break (10)
Trebui să ajungi în cartierul magazinelor de haine! Zara devine Zamra, iar Chanel este Șanel. O experiență ca nicăieri altundeva. Chiar dacă prețurile sunt tipărite pe etichetă, nu înseamnă că nu poți negocia!

10. Pietre semi prețioase

istanbul idei turism city break (11)
Aici am văzut cele mai colorate magazine de pietre semi prețioase. Cercei, inele, coliere, brelocuri sau mici pietre suveniruri… nu te vei abține să nu pleci cu ceva acasă. Fie chiar și o poză!

11. Deserturi

istanbul idei turism city break (12)
Stai departe de magazine și mergi la tarabele localnicilor! Vei descoperi specialități care nu au zahăr ci doar miere, iar vânzătorii sunt bucuroși să te invite să guști din toate!

12. Piața locală

istanbul idei turism city break (13)
Mergi acolo unde localnicii își fac cumpărăturile. Te vei simți sufocat de mirosuri, dar vei cunoaște adevăratul Istanbul!

13. Obiective noi

istanbul idei turism city break (14)
Chiar și atunci când vrei să fii turist convențional, găsește obiective noi! Eu am ajuns la muzeul primei bănci din Turcia. Intrarea este liberă, iar ce vezi acolo merită timpul investit!

14. Dansurile locale

istanbul idei turism city break (15)
Aici nu e loc de comentarii… trebuie analizată live propunerea!

15. Magazinele de covoare

istanbul idei turism city break (16)
Culori și texturi minunat împletite! Singura problemă este că te vei atașa atât de mult de ele, încât îți vei dori să le cumperi. Și zău că nu ai loc de ele în bagaj!

16. Bea un ceai

istanbul idei turism city break (18)
Bea un ceai turcesc. Dar caută-l pe acela de la tarabă, pe care și-l cumpără turcii cu o liră. Ți-l va servi pe scările bazarului, însă va avea o aromă incomparabilă!

17. Gara

istanbul idei turism city break (19)
Trebuie să mergi în gara de unde pleacă Orient Express-ul. Măcar pentru reclama de la Chanel No5!

 18. Carpetele copilăriei

istanbul idei turism city break (20)
Nu pleca din Istanbul până nu găsești o carpetă turcească! Noi am descoperit-o pe cea cu cățeii la masa de joc

19. Eșarfe

istanbul idei turism city break (21)
Dacă ai ajuns în Istanbul și ai plecat fără o eșarfă, e ca și cum ai fi mers în Vama Veche și nu te-ai fi întors cu nisip în sandale. Neapărat alege materiale prețioase: cașmir, mătase sau lână!

20. Gastronomia turcească

istanbul idei turism city break (24)
Ah, ce arome, ce culori… chiar și noi, vegetarienii, ne lăsăm hipnotizați de savoarea preparatelor de la fiecare colț de stradă.

BONUS: Pierde-te pe străzi!

istanbul idei turism city break (17)
Și oriunde ai merge, nu-ți fă planuri prea complexe! Cel mai frumos mod de a descoperi orașul este pierzându-te pe străzi. O busolă și o hartă te ajută totuși, pentru că riști să ajungi în locuri în care lumea nu vorbește engleză.

BONUS 2: Călătorie personalizată

istanbul idei turism city break (1)
Ia uite ce surpriză: am avut ocazia să zbor cu avionul Alba Iulia. Pentru că micile coincidențe anuntă călătorii minunate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *