Ce așteptări avem de la o sală

Astăzi, la una dintre ultimele alergări din an la care ne-am permis să purtăm pantaloni scurți, discutam despre iminența abonamentului la sală. Sunt 3 perioade în an în care sălile sunt luate cu asalt:

– după Anul Nou (statisticile spun că 80% dintre oameni își propun ca în noul an să aibă un stil de viață mai sănătos)

– în ultimele săptămâni de primăvară (pentru că toată lumea vrea să arate bine în costumul de baie)

– când se lasă frigul (pentru că nu îți mai vine așa ușor să ieși afară)

Eu sunt mulțumită de sala la care mă duc: de aparate, de instructori, de personal în general. Dar am făcut o mică listă cu lucruri care ne deranjează și care ne plac la o sală, să le punem alb pe negru, preventiv!

Începem cu cele 3 „AȘA DA”-uri pe care ne-am bucura să le vedem cât mai des:

1. Antrenamentul nu se rezumă doar la sală

Încurajează echipa să iasă din sală! Va crea coeziune și se vor antrena și alți mușchi. Cel mai fain exemplu în acest sens mi se părea la Rowmania, când aproape fiecare sală din oraș și-a făcut echipă de canotaj. Ne mai plac sesiunile de alergare post-antrenament a celor de la Zen și cantonamentele Spice.

2. Dacă mă vezi împiedicat, ajută-mă

Asta apreciez cel mai mult la instructori: când îți spun că nu execuți un exercițiu corect (chiar și fără să-i întrebi!). Nu-i plătești în plus să-ți fie personal traineri, nu le ceri sfatul, și totuși se opresc din treabă și îți spun că „tragi de fiare degeaba” (desigur, într-un limbaj mai frumos, care te motivează să încerci și alte aparate după. Mulțumesc, Laura!).

3. Curățenia

Asta da provocare: într-un loc unde lumea vine să transpire, să ai un spațiu igienic. Nu pot decât să ridic pălăria în fața celor câteva locuri din Alba unde se întâmplă asta.

Iar acum, și 3 „AȘA NU”-uri:

1. Prea mult social media

O poză de grup, o poză de ansamblu sau ceva imagini cu aparatele sunt acceptate. Dar NU un carusel de imagini cu tot antrenamentul, în care să se vadă chipurile sportivilor mai schimonosite decât la un maraton! Cine merge la sală, merge pentru a arăta mai bine, și nu îi faceți niciun favor postând poze cu el/ea transpirat(ă), epuizat(ă), ciufulit(ă). Cine merge la o sală doar de dragul PR-ului, își va posta cu siguranță selfie-uri, așadar face el treaba!

2. Temperatura de saună

E drept, mușchii sunt mai flexibili la o temperatură mai mare… dar când venim de la 3 grade și dăm peste 23, simți că fierbi la foc mic. Iar pentru cineva care este obișnuit cu mișcarea aerobă în natură, l-ai omorât cu zile!

3. Guma de mestecat

Recunosc, aici sunt subiectivă. Dar vă rog, dragi instructori, nu mestecați gumă cât timp predați. Am mai scris și cu altă ocazie, iar acum voi argumenta cu 3 motive pentru care nu e ok ca un instructor să mestece gumă:

– instructorul este practic la muncă, iar eticheta în business spune că în timul serviciului nu se mestecă gumă

– în sport nu se recomandă guma, pentru că există riscul de a te îneca (și ce exemplu dăm atunci cursanților?!)

– și cele mai „sugar free” gume au aspartan și alte substanțe nocive, ori un instructor promovează o nutriție sănătoasă, nu-i așa?

Sperăm să nu fi fost cu supărare la nimeni, dar noi, alergătorii de seară, am dorit să ne spunem umila părere în domeniu.

Concluzia este tot una: în sală sau „pe dale”, la cât mai multă mișcare!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 12 =