Mamut Bike Race 2015

Mândru ești când se organizează un eveniment sportiv de calitate, dar când mai e și în orașul tău, îți înflorește inima de bucurie! Iar când în spatele inițiativei și a organizării mai stau și voluntari dragi ție, ridici pălăria (sau casca de bicher!) și faci o plecăciune.

Mamut Bike Race ediția I-a a fost o competiție care ar trebui să intre în manualul „10 pași pentru organizarea unui eveniment sportiv”. S-au ocupat bicherii de tot, de la lucrurile evidente, la detaliile pe care doar cineva care a trecut prin multe competiții poate să le remarce. Dar să le luăm pe rând:

1. Traseul

Foarte bine ales, o diferență de nivel de 900 m pe care nu o simțeai prea tare, deoarece doar ultima parte a urcușului era cu adevărat abruptă. Aveai și peisaje, și drum asfaltat, și pietruit, și iarbă și noroi. Pentru toate gusturile! În plus, drumul curățat, deci nu a fost nicio surpriză de copaci căzuți sau hopuri neașteptate.

mamut bike race 92

2. Marcajele

Ca să te pierzi la Mamut Bike Race ar fi trebuit să ai probleme serioase de vedere! Puncte roz și indicatoare la tot pasul! Dacă se întâmpla să nu știi semnele pentru „atenție coborâre” sau „pe aici nu se trece”, nicio problemă, ele erau explicate pe verso la numărul de concurs.

mamut bike race 3

3. Situația „de criză”

A plouat cu două zile înainte. Și cu o zi înainte. S-a făcut noroi. Se întâmplă, că doar nu este cursa în sala de sport! Bicherii s-au organizat rapid și au remarcat ultima parte a traseului pe o variantă nițel mai scurtă, dar considerabil mai ciclabilă!

mamut bike race 4

4. Punctele de alimentare

Au fost două puncte de alimentare. Ah, ce fericire când l-am văzut pe Unchiu Toma cum a apărut cu paharul de tonic în calea mea! Oameni veseli și săritori, de-ți venea să tot stai la povești cu ei. Iar la final, toți concurenții au fost cinstiți cu mâncare la ceaun și bere (fără alcool!),

mamut bike race 9

5. Voluntarii

Câțiva zeci de voluntari au fost implicați în acțiune. Când ți-era mai greu, hop și un voluntar cu vesta lui reflectorizantă gata să-ți ofere câteva cuvinte de încurajare! Prinde bine la drum lung! Și când te gândești că nimeni din organizare nu a primit niciun ban pentru asta, mai tare îți vine să le strângi mâna și să le mulțumești.

mamut bike race 7

6. Promovarea și informarea

Aici e un punct pe care eu pun mult accent (defect profesional!). Trebuie așadar să-i laud: și-au făcut un site cu informații complete, presa a fost și ea prezentă, poze din belșug și de calitate… chiar și Răzvan Pascu a ajuns să scrie despre eveniment! Kitul de participare conținea profilul traseului, pe care oricum îl puteai descărca și înainte de pe site.

mamut bike race

7. Free service

Zău că merita să te înscrii la concurs și doar pentru service-ul bicicletei care ți-era oferit gratuit de cei de la ASV! Chiar și dacă nu aveai nicio problemă cu bicicleta, tot te arvuneau cu o cameră de rezervă. Așa, din partea casei, să o ai pe drum!

mamut bike race 91

8. Startul și finish-ul

Startul a fost din acela cu tam-tam și aplauze. E cel mai energizant moment dintr-un astfel de concurs! Iar la finish, au stat și au aclamat pe toți, până la ultimul! Iar ultimul a venit târziu după 3 ore, semn că această competiție nu a fost deschisă doar profesioniștilor. Indiferent de poziția pe care terminai, primeai medalia, biletul cu timpul pe care l-ai scos și felicitări energice din partea MC-ului (mulțumim, Robi!).

mamut bike race 2

9. Oamenii

Altfel te dai cu bicileta la tine în ogradă, cu oameni dragi și peisaje cunoscute. Poți să ieși și ultimul, că nici că-ți pasă! Statisticile au fost cam așa:

 158 participanți înscriși online până în 09.septembrie
 130 participanți confirmați în 12.septembrie
 115 concurenți aliniați la Start
 33 concurenți din Alba Iulia

mamut bike race 90

10. Scopul competiției

Cred că prea puțini au fost cei cărora le-a păsat de clasament sau de medalie. Majoritatea au venit aici să pedaleze și să susțină ciclismul. Eu am vrut să renunț cu o zi înainte de competiție. Tocmai trecusem de cele 10 zile de detoxifiere și nu am m-am mai atins de bicicletă de aproape 2 luni, așadar condițiile cum nu se poate mai neprielnice pentru a concura. Dar mi-am spus atunci că nu e nicio problemă să fii pe ultimul loc (ceea ce s-a și întâmplat de altfel), important e să participi! După o bușitură serioasă pe o coborâre și un lanț căzut, mi-a pierit și ultima zvâcnire de competitivitate. Mi-am dat seama, încă o dată, că nu voi face nicicând carieră în MTB (prima astfel de revelație a fost eliminarea de la Gilău), așa că îmi rămâne doar să mă bucur de peisaje. La urcare am făcut pushbike, la coborâre holdbike. Fie ca cel ce nu s-a simțit niciodată  fără energie să arunce prima piatră!

mamut bike race 6

 

Cu toate că nu a fost o cursă ușoară, pe traseu mi-a venit un minte un gând: „Să avem sănătate să putem pedala și la 80 de ani, pentru a participa la cel puțin alte 50 de ediții MBR!”. 

Mulțumiri și felicitări organizatorilor!

Ne vedem la anu`!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 2 =