Noaptea de Sânziene

Am fost la Șirnea, la serbarea de Sânziene. Am condus pe drumul șerpuit ce se rupe din șoseaua națională și te pierde printre livezi, stânci și fânețe înflorite. Când calea se întrerupe, ai ajuns. Șirnea este primul sat turistic din România.

Serbarea s-a ținut la casa din deal, transformată într-un de muzeu. Am ajuns când ansamblul de dansatori jucau cu chiuite: fetele se învârteau de le săreau cătrințele, iar ficiorii ridicau piciorul sus, de le ajungea vârful cizmei până în drept cu colopul. Oamenii stăteau și îi priveau, așezați pe băncuțe din bușteni uscați, în jurul unui foc generos.

Am mers și am cules flori pentru coronițe. Așa cere tradiția. Le-am purtat până când fetele nemăritate au fost chemate să arunce coronițele pe casă. Mai întâi au fost fetele din ansamblu, care au avut o coregrafie frumoasă, cu strigături. Au rămas mai toate coronițele pe acoperișul de șindrilă. Apoi am fost noi, fetele ce nu purtam costumul tradițional, dar nici nu aveam drăguț la braț. M-am fâstâcit, dar nu puteam scăpa de gura rudelor și uite-mă cum balansam mâna pentru o aruncare decentă a florilor împletite în cunună. Din prima am ratat, dar cică ți se mai dă o șansă. A doua oară a rămas coronița pe casă.

Se zice că fetele a căror flori rămân pe acoperiș se vor mărita anul acela. Se mai spune, de asemenea, că Noaptea de Sânziene este magică. Cerurile se deschid, iar oamenilor cu suflet curat le sunt îndeplinite dorințele pe care și le pun în această seară.

A urmat o horă ca aceea din bătrâni, în jurul focului, în care s-au prins orășean cu muntean, tânăr cu bătrân, de parcă de o viață jucau împreună. Săltau opincile de piele lângă ghetele de Gore Tex și totul era bine. Târziu, în noapte, ne-au omenit cu jintiță și balmoș, așa bun cum n-am mai mâncat niciodată.

Iar după o așa seară, n-ai cum să nu te gândești cât de simplă e bucuria. O horă, un mănunchi de flori, o poezie și o cină ca la stână ne-au făcut mai buni și mai fericiți. Să nu-ți vină să renunți la tot și să te muți acolo, să te păzească brazii și să te adoarmă trosnetul buștenilor din foc…

O noapte magică să aveți, cu suflet curat și bun, iar Sânzienele să vă îndeplinească visele!

sanziene sirnea brasov traditii (7)
Coafură spate
sanziene sirnea brasov traditii (1)
O parte din ansamblu
sanziene sirnea brasov traditii (2)
Pe acoperișul din șindrilă, coronițele fetelor nemăritate care cică vor avea noroc anul acesta.
sanziene sirnea brasov traditii (3)
Horă în jurul focului, în Noaptea de Sânziene
sanziene sirnea brasov traditii (4)
Se spune că florile culese în această noapte se pun pe pernă, iar dimineața se iau și se așează la icoană, pentru că vor fi bune de leac. Am tras și noi cu ochiul prin crăpătura geamului.
sanziene sirnea brasov traditii (6)
Azi am să-ncrestez în grindă – Jos din cui acum, oglindă! Mama-i dusă-n sat! Cu dorul. Azi e singur puişorul, Şi-am închis uşa la tindă. Cu zăvorul.

 

Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − five =