Junii Brașovului

Se știe că Junii Brașovului au fost de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, reprezentându-și țanțoși cetatea. Acum câteva zile, în duminica Tomii, am fost și eu să-i văd la paradă, pe străzile Brașovului.

Mi-am luat „calul” din dotare, acela cu 2 roți și frâne pe disc. Mai întâi m-am întâlnit cu ei în Piața Unirii, când mergeau mândri în șa. Salutau cu „Hristos a înviat!” și aruncau priviri galeșe oricărui personaj feminin dintre spectatori.

Am urmat apoi sfaturile „localnicilor” și am mers să-i văd în Schei, acolo unde frâul era lăsat liber. Călăreții au uitat să stea drept în șa, tulburați de petrecerea câmpenească de la Pietrele lui Solomon. Caii simțeau că stăpânii nu dețin controlul, nechezau și băteau din copite. Printre ei, turiștii se întorceau în pas de plimbare cu suveniruri. Unii cu colaci secuiesc, alții cu biciuști împletite din piele cu ciucuraș în vârf, nu știu dacă din admirație pentru acest obicei, sau deoarece e așa în vogă „50 Shades of Grey”, A fost fără îndoială un spectacol autentic, dar pentru cineva cu fobie de cai ca și mine, mărturisesc: a fost traumatizant. Dar la urma urmei, fricile ni le învingem înfuntându-le, nu-i așa?!

junii (6)
Cel mai tânăr dintre juni
junii (2)
O bericioaică și-o pipă, să se îmbine tradițiile vechi și noi!
junii (1)
Când caii veneau prea aproape, îmi abandonam armăsarul și mă adăposteam la loc sigur.
junii (3)
Iar fața lui spune totul
junii (7)
Dacă tot veniți la Brașov, să treceți și pe la târgul popular. Veți întâlni personaje de poveste!
junii (5)
La datorie!
junii (8)
Oare câte ediții a acestei sărbători au urmărit cei doi din acest balcon?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × five =