10 greșeli de marketing turistic în stațiunile noastre de schi

1. Programul

DSC09513
S-a făcut 4, mergi acasă! Dacă e iarnă, nu poți schia pentru că sunt doar câteva pârtii la noi care au nocturnă. Dacă e primăvară și ar fi totuși condiții să te mai poți da încă vreo câteva ore, tot mergi acasă, pentru că programul e până la 4, ce nu înțelegi?! Ar fi atât de ușor să prelungească programul: venituri în plus pentru ei, mai mult schi pentru noi! Toată lumea e fericită. Dar așa… ajungi să schiezi pe porțile cetății!

2. Dezorganizarea

DSC09483
La noi nu există noțiunea de coadă. Există principiul „ciupercă” unde se face un buluc dezorganizat de oameni. Cei mai grăbiți sau mai descurcăreți se bagă în spate, cei mai pămpălici sau cu bun simț rămân și stau o eternitate la coadă. 

3. Serviciile conexe

26105_425196420560_2395786_n
În Poiană spre exemplu, este un singur local unde poți servi masa pe pârtie. Nu la baza ei, nu în vârf, ci pe pârtie! Iar coada acolo… păi dacă vrei un prânz la altitudine, pregătește-te să stai și 40 min în picioare la coadă! Cât de ineficient să fii să ai cerere și să nu poți da oferta?! E simplu:  mai mulți chelneri, mai multe localuri, mai multe venituri, mai mulți clienți mulțumiți. Toată lumea ar fi fericită!

4. Informarea clientului

1484122_10152278837410561_2081400892_n
Mereu am visat ca la baza pârtiei să fie un webcam unde să vezi ce se întâmplă sus. Așa măcar știi că nu riști să dai banii pe un bilet și să schiezi apoi pe iarbă! Poza nu este trucată!

5. Infrastructura

parang 7
Poți să ai pârtie poleită cu powder și hoteluri cu jacuzzi în fiecare cameră, dar dacă schiorul distruge planetara la fiecare excursie spre tine, tot degeaba!

6. Pile, combinații, relații

DSC_0631
Stai poate o oră la coadă, te ard picioarele să profiți cât mai mult de ziua de schi, când vezi cum alții se bagă prin fața ta. Așa, fără niciun fel de perdea. Dau „Noroc” cu paznicul și ți-au luat locul în cabină! Mai stai fraiere încă juma de oră până la următoarea cabină!

7. Investițiile

DSC_0629
Vopsea gri metal 20 l – 216 lei. Atata ar costa un aer mai îngrijit balustradelor. Dar lasă că merge și-așa. Că turiștii oricum n-au unde altundeva să mearga și suportă să vadă rugină și vopsea pușcată!

8. Competiția distructivă

DCIM100GOPRO
Haiter-ismul dintre patroni sau competiția distructivă. Sunt stațiuni în România unde sunt doi patroni diferiți de instalații de cablu. Ia un abonament de la telescaunul acesta și altul de la celălalt. Păi nu merge cu unul singur? Nu, că e alt patron! Așa că tu plătești de două ori mai mult… și zău că nu-ți mai vine să te întorci la pârtia aceea!

9. Calitatea pârtiilor

10858438_10205666946332158_9136281502352794272_n
S-a întâmplat: n-au fost condițiile meteo optime. Nu e zăpada perfectă. Dar nu știu cum se face că doar în stațiunile de la noi am întâlnit brăduți pe pârtie, bolovani cât pumnul și dâmburi la prima oră dimineața.

10. Modernizarea

DSC_0632
Asta o fi o tehnică aparte, prin care targetează hipsterii pasionați de vintage. Oare cât ar costa să afișeze o hartă actualizată a telescaunelor și a pârtiilor, astfel încât când stai la coadă (și staaaaaai la coadă!) să poți să-ți faci planul pe unde schiezi. Iar asta e doar la un afiș, să nu mai vorbim de instalațiile antice!

BONUS: Prețurile!!!

DSC_0634
Save the best for last! Tarifele… plătești pe o zi de schi în România mai ceva ca la resorturile din Aspen! Și măcar dacă ai avea servicii pe măsură: dar în cele mai multe cazuri ai cozi interminabile, instalații învechite, personal sictirit și facilități insalubre. Nu sunt eu crescută în puf, dar când o zi de schi te costă un sfert din salariul minim pe economie, te aștepți la ceva condiții.

4 thoughts on “10 greșeli de marketing turistic în stațiunile noastre de schi

  1. Servus, Iulia!
    Îți recomand o stațiune de ski care infirmă mare parte din neajunsurile pe care le-ai identificat în articol: Șuior, în Maramureș.
    Program de la 10 la 21; în timpul săptămânii nu a fost coadă deloc; restaurantul e la baza pârtiei, acces în clăpari; drumul până acol e perfect; sunt 3 camere web să vezi pârtiile; au tunuri de zăpadă, iar pârtiile sunt foarte bine întreținute.
    BONUS: am plătit pentru cazare de luni până vineri cu 3 mese pe zi, skipass pentru 5 zile, acces nelimitat la spa: 799 de lei de persoană, iar cazarea e de 3 stele, la 50m de urcarea pe telescaun 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *