Cum să călătorești ieftin cu avionul

V-am spus de curând povestea din ultima călătorie. Vă voi mai spune și altele, că a fost tare frumos în această excursie! Până atunci însă, vă împărtășesc sfaturi pe care le-am deprins ș   i eu după o carieră decentă de „low budget travel”.

1. Ia biletele din timp

Știu, e sfatul de pe toate gardurile. Dar chiar funcționează! Chiar dacă nu sunt ferm convinsă că voi merge, mă gândesc la cele două opțiuni:

A. Risc să plătesc 200 lei pe un bilet pe care nu sunt 100% sigură că îl voi folosi, dar îl cumpăr cu jumătate de an înainte

B. Risc să plătesc cu 400 lei în plus pe un bilet achiziționat cu câteva zile înainte de plecare.

Deși nu îmi stă în fire să-mi fac planuri pe termen lung, parcă tot varianta A e mai atractivă.

calatoreste ieftin cu avionul2

2. Alege destinația nouă

La Wizz Air, de fiecare dată când lansează o rută nouă, prețurile sunt ridicol de mici. Dacă ești genul ce iubește să călătorească și știe că nu destinația ci experiența de ansamblu contează, poți să ai parte de prețuri mai ieftine chiar decât CFR-ul.

airplane calatoreste gratis

3. Fii flexibil cu data și cu aeroportul

Ok, nu vrei să te duci într-un oraș oarecare. Atunci poți economisi mult alegând data la care este cea mai bună ofertă. Chiar și prețurile dintre aeroporturile de decolare/aterizare pot să difere mult. De exemplu, când alegeam să zbor din Budapesta, economiseam chiar și 200 Eur la un zbor transatlantic. Pentru a alege combinația optimă, eu folosesc SkyScanner și aleg „toate aeroporturile” și/sau „toată luna”/ „tot anul”.

zboara ieftin

4. Alege aeroport aproape de oraș

Dacă vrei un city break și nu te-ai decis la destinație, alege una unde aeroportul este aproape de oraș. Nu doar că vei câștiga timp, dar vei face și economie. Asta pentru că vei avea metrou direct din aeroport. Nu dai bani pe un shuttle care poate fi și 16 Euro și nici pe taxi din stație până la hotel.

DSC_6576

5. Magicul 20%

În gașca mea de călători impulsivi circulă, o dată la câteva luni, mesajul „Azi e -20% la Wizz!”. Compania are periodic zile în care orice zbor este redus cu 20%. 24 h de reducere! Poți să afli despre asta urmărind site-ul lor sau abonându-te la newsletter. Sau poți să-ți rogi prietenii să-ți dea de știre. Merită!

calatoreste ieftin cu avionul

6. Alege „prețul de producător”

Adică ia biletul direct de pe site-ul companiei. De cele mai multe ori, agențiile își pun 10-20% adaos peste prețul afișat pe care tu, călător econom, nu ai vrea să-i plătești.

avion ieftin

7.  Fă check in-ul online

Iată încă un mod de a economisi 10 Euro/ zbor. Îți pui singur datele, îți tipărești biletul, te prezinți la aeroport. Scapi astfel și de o coadă în plus! Eu mi le tipăresc și pe dus și pe întors înainte de plecare, să nu risc să alerg prin țări străine după imprimantă.

DSC_7856

8. Fără bagaj

La Wizz Air, bagajul de mână este gratuit. Desigur, sunt și aici tehnici prin care poți să iei cât mai multe lucruri cu tine:

alege rucsac/ geantă: un asemenea accesoriu nu va fi niciodată trecut prin „furcile caudine” ale Wizzului (adică acel grilaj pe care, dacă-l depășești, plătești cu 40 Euro în plus)

punte-ți toate hainele groase pe tine: Și aici mă refer la toate! Pe straturi! E drept, vei sta o veșnicie la poarta de securitate, dar poți să faci un city break de 5 zile cu un rucsac mic.

– NU alege bagajul plătit: În avion ai dreptul să iei cu tine un singur bagaj. Ori pe cel gratuit, ori pe cel plătit. Ăsta din urmă, e cu doar câțiva cm în plus față de cel la care ai avea dreptul oricum. Nu se merită.

– Poartă o haină lungă. Aici e deja nivelul avansat. Mai ai o gentuță, un aparat, obiectivele de la aparat etc. Astea nu mai încap în rucsac și, cum scriam mai sus, ai dreptul la un singur bagaj! O haină lungă îți dă posibilitatea să ascunzi ușor acest „accesoriu”.

– NU te așeza primul la coadă. Nu e bine să fii primul la îmbarcare. Ăștia au mereu ghinion. Stafful e chițibușar și ba îți vede bagajul prea lung, ba prea lat.  Stai printre ultimii, cât mai în mulțime, cât mai degajat. Nu te bagă nimeni în seamă!

Împachetează deștept. Găsești diverse stiluri de a împacheta hainele și să îndeși într-o gentuță mică întreaga garderobă pentru 5 zile. Stilul meu preferat este „sărmăluțele”

calatoreste ieftin

9. Cere sfaturi

Dacă încă nu ești stăpân pe tehnicile descrise mai sus, întreabă un prieten. Ai pe site-ul acesta și datele mele de contact, te ajut cu mare drag.

calatoreste ieftin cu avionul3

10. Călătorește

„Repetiția e mama învățării”. Prima oară am zburat cu avionul în 1998, iar de atunci exersez constant. Așa că fă un gest necugetat și rezervă-ți acum biletul!

DSC_0387

Vor mai urma postări despre cum să te cazezi la prețuri decente, cum să găsești restaurantele perfecte sau cum să descoperi atracțiile ascunse ale orașelor.

Trăiește. Călătorește. Visează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *