Monarhia vs Politica

Astăzi a fost Concertul Regal susținut de Filarmonica de Stat din Sibiu, cu ocazia aniversării a 92 de ani de la încoronare. Am întârziat mai bine de o jumătate de oră, ceea ce nu a fost o problemă, pentru că spectacolul încă nu începuse. Se așteptau invitații cei mai importanți.

Iată-i că apar. Între ei și Principele Radu. Toată lumea s-a ridicat respectuos în picioare. Nicio rumoare, niciun șușotit. Publicul a salutat elegant acest oaspete de seamă.

N-ai cum să nu rămâi uimit de o asemenea reacție din partea cetățenilor. În plină campanie electorală, când toți se boscorodesc și se bălăcăresc, cadrul pare nelalocul lui. Cum a făcut acest om să insufle atâta respect?!

Dar nu e doar vorba de el… este ideea de monarhie. Românii au pierdut încrederea în politicieni, în biserică sau în mass media, dar familia regală este încă pe piedestal. De ce? Poate pentru că sunt ultimii lideri care au coloană vertebrală!

– pentru că atunci când Regele Mihai este invitat la un dineu internațional, poza oficială nu apare pe toate rețelele de socializare și în toate tabloidele, ca evenimentul anului. Nici nu se apucă toți să-i analizeze poziția corpului sau cutele costumului.

– pentru că mezinul familiei apare totuși în tabloide, dar nu pentru că și-a luat un ceas de marcă, ci pentru că a terminat un triatlon! Sau pentru că a participat la târguri de carte, a investit în hipoterapie sau a prezentat gala Uniter.

– pentru că ei se folosesc din plin de capitalul de imagine… dar pentru scopuri sociale, nu electorale!

– pentru că atunci când este o problemă de interes public, au o poziție clară, o fac publică și o păstrează. Ei nu așteaptă să vadă în ce parte atârnă balanța și apoi să se dea și ei pe într-acolo.

– pentru că pot vorbi în amfiteatrul oricărei universități sau în deschiderea oricărei ceremonii. Nu doar că nu se vor face de râs, dar vor reuși să capteze și să inspire auditoriul.

Pentru acestea și pentru multe alte motive, ne vom ridica în picioare atunci când un membru al Familiei Regale va intra în încăpere. Iar atunci când vom da mâna cu Principele, vom avea emoții ca un elev când spune prima poezie la serbare.

Încă mai credem în valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + seventeen =