De ce nu e bine că nu mai avem copaci?

Alba Iulia s-a modernizat. Avem cetate frumoasă, avem turism, avem festivaluri… Dar nu mai avem copaci. Asta nu îmi place. Și să vă spun de ce nu îmi place:

1. Pentru că nu ai unde să-ți pui hamacul

hamacAstăzi n-am chef de nimic. Aș pune hamacul între doi copaci și aș citi. Dar în Alba Iulia nu mai avem copaci. Mai sunt unii pe lângă Casa Studenților, dar acolo și-au făcut copiii loc de joacă și nu e liniște. Aș merge la poalele Mamutului, dar nu e recomandat să mergi gagică singură la pădure. Au fost antecedente nefaste. E drept, poți să-ți pui și hamacul pe piatră, dar e mai dificil.

2. Pentru că strangulezi turismul

zidul dubrovnikAi investit atâta în cetate, dar din iunie până în septembrie, între orele 11:00 și 16:00, nu are nimeni pe unde se plimba. Mai ceva ca pe zidul din Dubrovnick! Îți bate soarele în cap, te prăjește, te înădușe. Chiar și turiștii care se aventurează să facă turul de 3 km în jurul fortificațiilor, pleacă având amintiri de coșmar. În consecință, 4 luni pe an, la prânz, când ar fi sezon de vârf, Cetatea Alba Carolina este în hibernare.

3. Pentru că omori natura

euretinprafFiecare copac reține 20 kg praf. Să nu mai vorbim de fotosinteză și alte procese naturale de purificare a aerulu. Să nu mai vorbim de bucuria ciripitului de păsărele sau a razelor ce se joacă printre crengi… Deja e basm.

4. Pentru că e urât

dale alba iuliaDacă vă plimbați prin țări dezvoltate, pe hărțile turistice ale orașelor mici sau mari, apare neapărat un parc. Alba Iulia nu are așa ceva. Alba Iulia are dale și pavele. Și nici măcar din acelea istorice, care erau mai demult prin cetate. Blocurile cubice au fost scoase, vândute vecinilor care știu să aprecieze istoria și durabilitatea. Noi avem în schimb biscuiți de toate formele, de toate culorile, cu rezistență îndoielnică. Cine a sărit la un concert în Piața Cetății știe cât de frustrante sunt dalele ieșite, de care te împiedici la fiecare horă. Iar dacă aveți curajul unei alergări nocturne prin cetate, uitați-vă bine la pași, că nu știi când îți apare o bucată de piatră în cale!

5. Pentru că acolo erau amintiri

26265_430730080560_7794660_nAsta sună a plâns patetic care nu a trecut de perioada adolescentină. Dar dacă ai trecut prin Alba Iulia înainte de 2005 n-ai cum să nu-ți amintești de Parcul Custozza cu castanii lui bătrâni. Ne pierdeam serile pe iarbă, cu o chitară și prieteni noi și vechi. Acolo am compus versurile cântecului pe care Cris l-a transformat în hit cercetășesc la acea vreme:

„Când norii își scutură plumbul,

Iar voi cântați pe sub castani,

Nu mai contează că e ploaie,

Căci tu ai totul, ai cei mai frumoși ani.”

Iar în locul parcului avem… să nu încep acum în a scrie acum ce avem. Pregătesc un articol separat pentru asta!

Mi-a spus un prieten că brazii bruiază semnalul la mobil. Măcar acum avem semnal full. Putem să auzim clar când ne sună un prieten de la munte sau dintr-un oraș cu verdeață să ne povestească despre cât de frumoasă e natura!

Pinterest

2 thoughts on “De ce nu e bine că nu mai avem copaci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 4 =