Alba Iulia, orașul pizzeriilor

A fost odată ca niciodată un restaurant. Era găzduit de un oraș frumos, istoric, curat. A venit pe lume acum un an, iar la botez i s-a ursit viață lungă. Purta hăinuțe dichisite, cum rar s-a văzut în micul oraș transilvănean. Vopsit în turcoaz și cu o etichetă corectă (adică elegantă, simplă, atractivă), Delacroix era speranța că orașul mai poate găzdui și un alt restaurant decât o pizzerie. S-au scris rânduri multe despre el, pentru că era nășit de un masterchef.delacroix 2

Interior

1383496_523038717786563_2031757618_n
Fațada

A venit vremea călduroasă, iar restaurantul a deschis și o frumoasă terasă, aranjată cu mult gust.delacroix 4

Terasa

Dar scaunele erau tot goale. Iar un restaurant cu scaune goale nu poate exista. Au ales cea mai disperată soluție de salvare, chiar dacă era mult sub demnitatea lor. Ca atunci când cel mai bun elev din clasă nimerește un subiect de care nu a auzit și încearcă să copieze de la șmecherii din ultima bancă. Dar nu e în firea lui să învârtă fițuici pe sub bancă. La fel cum nu era firesc pentru Delacroix să promoveze berea la halbă cu oferta 4+1 gratis sau cocktail-uri gratuite pentru a atrage doamnele și domnișoarele.

delacroix 1
Schimbarea strategiei, a imaginii, a poziționării

Pe 11 august 2014, pe pagina lor de Facebook s-a postat următorul mesaj:

Nu exista un mesaj mai greu de scris decat acesta: dupa aproape 1 an, spunem adio restaurantului Delacroix. Multumim tuturor celor care s-au bucurat impreuna cu noi de rasfaturile bucatariei franceze. Stim ca pentru multi dintre voi, Delacroix a fost o exceptie neasteptata dar atat de binevenita pe piata restaurantelor din Alba. Din pacate e timpul sa ne luam la revedere.

Lasam acest grup de Facebook cat si locatia Delacroix restaurantului italian TAORMINA; am gustat pastele si pizza, sunt extraordinare, le recomandam cu caldura.”

pizzerie alba
Inevitabilul s-a produs: restaurantul s-a transformat în pizzerie

Și stai să te întrebi: dacă publicul din Alba Iulia preferă pizza în materie de restaurante, va ajunge vreodată să opteze pentru un festival de jazz în locul concertului ”Puya și prietenii”, pentru un Atelier deștept în locul unor maimuțăreli pe pietonala din cetate,  pentru o campanie de marketing adevărată în locul unor pixuri și brichete mâzgălite, pentru o cârciumă făcută din pasiune în locul unor birturi cu ofertă matinală la cafea și apă minerală…  Unii cred că ”nu este bani”. Eu cred că în Alba Iulia, primează cantitatea nu calitatea. Dar cred, de asemenea, că putem schimba ceva. Să avem doar un strop de nebunie pentru asta!

 

2 thoughts on “Alba Iulia, orașul pizzeriilor

  1. cred că marea problemă a restaurantului Delacroix a fost amplasarea întro zonă foarte puțin frecventată și foarte puțin interesantă. Când vrei să faci un restaurant așa frumos și cu atât bun gust, nu se cade să-l ascunzi de ochii lumii.

    1. Intr-adevar, locatia este importanta. Dar amplasamentul Delacroix corespundea zonei de businessa orasului, asadar cred ca locatia era un punct forte. In plus, am scris acum ceva vreme despre Zen Gym: sala de sport este departe de centru si cu toate acestea este plina. Sunt multe motive pentru care Delacroix nu a putut supravietui (calitatea constanta a serviciilor, canalul de promovare, etc.), dar important acum este ca avem inca o pizzerie in Alba Iulia. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *